Krónika

Haláljárat a medellini kupadöntőre

Tragédia: a kolumbiai Cerro Gordónál szörnyű balesetet szenvedett a brazil Chapecoense labdarúgócsapatának repülőgépe

Légi balesetben életét vesztette a Chapecoense nevű brazil labdarúgócsapat tagjainak többsége, amikor a küldöttséget szállító gép magyar idő szerint kedd hajnalban hegyoldalnak ütközött.

repülőbaleset 20161130
A lezuhant gépről készült felvételt látva szinte alig hisszük, hogy akadnak egyáltalán túlélők (Fotó: Reuters - Fredy Builes)

Szerdán játszotta volna Medellinben, a helyi Atlético ellen a második számú dél-amerikai klubsorozat, a Copa Sudamericana döntőjét a brazil Chapecoense labdarúgócsapata, ám ez együttest szállító gép hegynek ütközött. A Santa Catarina állambeli csapat eredetileg charterjárattal ment volna a mérkőzésre, de ezt – az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint – a brazil hatóságok nem engedélyezték. A csapat ezért végül egy kereskedelmi gépre szállt fel. A nyolcvanegy embert vivő utasszállító útközben landolt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőtéren, majd folytatta az útját Kolumbiába.

A baleset a Cerro Gordónál, azaz a Kövér Hegynél, La Unión település közelében történt. Az első jelentések szerint a pilóta elvesztette a kapcsolatot a földi irányítással, miután meghibásodott a gép elektromos rendszere. Egy másik hírforrás úgy tudja, elfogyott az üzemanyag, ez okozta a tragédiát. Ezt nehéz elhinni, tekintve, hogy úton Kolumbiá­ba, egy bolíviai repülőtéren leszállt a gép, szükség esetén tankolhatott. Kérdéses azonban, nem spóroltak-e túlságosan az üzemanyaggal, illetve jól számították-e ki a szükséges mennyiséget. A kolumbiai polgári repülés vezetője ugyancsak arról beszélt, hogy a gépből a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyag, ugyanis erről számolt be a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

A British Aerospace 146 típusú kisgépet a Lamia nevű bolíviai társaság üzemeltette. A szerencsétlenül járt gép az első útját 1999-ben teljesítette, és 2013 októbere óta van a Lamia tulajdonában. Brit források kitértek arra, hogy korábban kétszer is ért már baleset ilyen típusú gépet: előbb 1991-ben Chilében, majd 2006-ban Norvégiában.

15 20161130
Egy halálos áldozatokat követelő katasztrófában nincs léptéke a tragédiának, de a három közül a mostani a legsúlyosabb, ez követelte a legtöbb, a hírek szerint legalább 75 halálos áldozatot. A gépen elsősorban a Chapecoense játékosai, a szakmai stáb, a vezetőség tagjai, újságírók és szurkolók tartózkodtak a kilencfős személyzeten kívül.

A játékosok közül a védő Alan Ruschel túlélte a katasztrófát, sokkos állapotban szállították kórházba. A hírek szerint ugyancsak életben van Jackson Follman, a tartalék kapus is. Bizonyos jelentések szerint Helio Neto, a csapat egy másik védője úgyszintén megmenekült. Sajnos az első számú kapus, Danilo neve hiá­ba szerepelt a lehetséges túlélők között, társai többségéhez hasonlóan, ő is életét vesztette.

Michel Temer, Brazília államelnöke háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tragédia miatt. A dél-amerikai futball óriásai közé tartozó ellenfél, az Atlético Nacional vezetősége hivatalosan is kérte a szubkontinens labdarúgó-szövetségét, a Conmebolt, hogy a történtek után nyilvánítsa játék nélkül is a 2016-os Copa Sudamericana győztesének a Chapecoensét.


Tündérmese rettenetes véggel
A csapatkapitány az Atlético Madridban is játszott

David de Nes Filho, az 1973-ban alapított Associacao Chapecoense de Futebol elnöke az egyesület történetének legfontosabb mérkőzésének nevezte hétfői nyilatkozatában az Atlético Nacional elleni kupadöntőt. A második számú dél-amerikai klubsorozat, a Copa Sudamericana fináléja koronázta volna meg a kiscsapat mesés menetelését.

A Brazília déli részén a Santa Catarina állambeli, ottani léptékkel mérve kisvárosi egyesület 2009-ben még a negyedik ligában szerénykedett. Aztán 2014-ben jutott fel a campeonato brasileiro első osztályába, ahol előbb a tizenötödik, majd a tizennegyedik helyen végzett. A 2016-os sorozatból két forduló van hátra, s a csapat a tizedik helyen áll – miután a Palmeiras megnyerte már a bajnokságot, kérdéses, hogy egyáltalán megrendezik-e a hátralévő kétszer tíz találkozót. A brazil szövetség egyelőre egyhetes gyászt rendelt el, tehát a hétvégén biztosan nem játszanak.

A Chapecoense kontinensszerte a Copa Sudamericanában mutatott menetelésével szerzett nevet magának. Olyan patinás csapatokat ejtett ki, mint az argentin Independiente és San Lorenzo, illetve a kolumbiai Junior Barranquilla. A keretet – egyetlen kivétellel – brazil játékosok alkották. Közülük a leghíresebb, Cléber Santana korábban a Santos (2006–2007) és az Atlético Madrid (2007–2010) középpályása is volt. Az argentin légiós, Alejandro Martinuccio sérülése miatt lemaradt az útról. Ennek köszönheti az életét. (RR)


Néma tisztelgés a Realnál is
Sztárok részvétnyilvánításai a közösségi médiában

A tragédia híréről értesülve az elsők között nyilvánított részvétet a kolumbiai Atletico Nacional, amelynek együttesével szerdán játszotta volna története legfontosabb meccsét a Chapecoense. „Ezekben a nehéz időkben együttérzünk az áldozatokkal, családjaikkal és barátaikkal” - írta a Twitteren Gianni Infantino, a FIA elnöke. „Gondolunk rátok!” - írta az Arsenal Twitter-oldala, míg az FC Barcelona támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és családjaikat. A Real Madrid játékosai a keddi edzés előtt egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének. „Szomorú hírre ébredtünk ma reggel. Együttérzünk a családokkal és barátokkal” - írta Wayne Rooney, az angol válogatott csapatkapitánya. Neymar, az FC Barcelona brazil sztárja a Chapecoense címerét tette közzé Twitter-oldalán.

Michael Ballack, a német nemzeti együttes korábbi csapatkapitánya az együttérzés mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a baleset rávilágít: az ember sosincs biztonságban, bármi megtörténhet, „ezért mindig foglalkozzunk a szeretteinkkel”.