Krónika

Hadüzenet a leukémiának donorokkal

Transzplantált gyerekeket és családjukat, illetve donorokat látott vendégül a Ments Életet Közhasznú Alapítvány szombaton Domonyvölgyben, a Lá­zár-lovasparkban.

Mintegy háromszáz gyermek vett részt a látványos lovasbemutatókon, ügyességi játékokon és hallgatta a sztárvendégek koncertjét, tizenöten közülük értékes ajándékokat is kaptak.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke köszöntő beszédében emlékeztetett: 1991-ben született meg a gondolat, hogy az egészségügyi dolgozók a civil társadalommal együtt hadat üzenjenek a leukémiának és más vérképzőszervi betegségeknek, azóta ötszázötvenre emelkedett a transzplantált gyermekek száma.
Rajczy Katalin, a Csontvelődonorok Egyesületének vezetője elmondta, Magyarországon hétezer önkéntes donort tartanak nyilván az őssejtregiszterben és közülük tizenhatan már tényleges donorok.

Mikola József, az Ments Életet Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a 2011-ben létrejött civil szervezet véradó-alapítványként indult és donorszervezéssel kezdett foglalkozni, időközben azonban felismerték, hogy meg kell mutatni a társadalomnak azokat, akiknek nagyon sok vérre volt szükségük. A Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát kampány ebből nőtt ki.