Krónika

Gyors orvosi segítség nélkül meghaltak volna a járőrök

Vantara László rendőr mellüregében a mai napig lehet egy repeszdarab, amelyet a túl nagy kockázat miatt nem távolítottak el, az erről készült röntgenfelvételt bekérette a bíróság

Igazságügyi orvos szakértő meghallgatásával folytatódott tegnap a Teréz körúti robbantás ügyében indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Ezenkívül genetikai és vegyész szakértőket is beidézett a bíróság.

A per újabb tárgyalásán a Teréz körúti robbantásban 2016. szeptember 24-én életveszélyes sérüléseket szenvedett járőrök hosszan hallgatták, melyik repesztől hol sérültek meg, majd egy ábrán mindezt ki is vetítették. Vantara László rendkívül higgadt volt, Andirkó Szabinán látszott, hogy jobban megviseli, hogy újra és újra szembesülnie kell a történtekkel. „Volt-e olyan sérülés, ami gyors, szakszerű orvosi beavatkozás nélkül halált okozott volna?” – kérdezte többször is Kalina József az igazságügyi orvos szakértőtől. Molnár Miklós erre igennel felelt, és hozzátette, Andirkó Szabina esetében közvetlenül életveszélyes volt a koponyatörés és a kisagy zúzódása, Vantara Lászlónál pedig a gerinc mögött egy repesz átütötte a hátizmot, ami miatt a vastagbél is átszakadhatott volna. Vantara megjegyezte, hogy a mellkasában a mai napig van egy fém repeszdarab, amelyet az orvosok szerint túl kockázatos lett volna eltávolítani. Emiatt MR- (mágneses rezonancia) vizsgálaton soha többé nem vehet részt a fiatal férfi, ugyanis a műszer rezonálna a fémdarabbal, amitől a repesz akár ki is lökődhetne a szervezetéből, életveszélyes állapotot okozva. Ám Molnár Miklós orvos szakértő erről nem tudott, jelentésében sem szerepelt, ezért a Vantara állítását igazoló röntgenfelvételt Kovacsics Gábor ügyész indítványára bekérette a bíróság. A bíró arra is kíváncsi volt, mi történt volna, ha közelebb sétálnak a bombához a rendőrök. Az orvos szakértő szerint súlyosabb sérülések történhettek volna.

A tárgyaláson genetikai szakértőket is meghallgattak, akik elmondták, összesen kétszáznyolcvan bűnjelet vizsgáltak: a robbanás helyszínén talált táskamaradványokon és vezetékdarabokon is megtalálták P. László Gergely vádlott DNS-mintáját. Arra az ügyészi kérdésre, hogy rárakhatta-e valaki a vádlott DNS-ét a bűnjelekre, a szakértők azt válaszolták, erre még csak valószínűsítő választ sem tudnak adni, majd egyikük azt is hozzátette, ez azért elég problémásan lenne megoldható. Cseterics Krisztián, a vádlott ügyvédje rákérdezett, miért vannak a Teréz körúti helyszínrajzon egy vonalban a DNS-nyomok. Az ügyész erre hevesen tiltakozott, és kijelentette, ez csúsztatás, hiszen szó sincs egyenes vonalról.

A vegyész szakértők textilmaradványokat, valamint ruhából származó elemi szálakat vizsgáltak a robbanás közelében és a vádlott házában is, de ezeket nem hasonlították össze. A homokkomáromi házban lévő kávédarálón találtak ammónium-nitrátot és ammónium-szulfátot is. Az ügyész e ponton megjegyezte, a robbanóanyagokat a vádlott kávédarálóval elegyítette.

Május folyamán még tűzszerész, elmeorvos és fizikus szakértőt hallgatnak meg az ügyben. P. László Gergely 2016 októbere óta előzetes letartóztatásban van, többek közt emberölési kísérlettel vádolják. Ítélethirdetés ősszel várható.