Krónika
Guatemalai márkanagykövet fedte fel a 40 éves rum titkát
Ha rumról van szó, akkor a legtöbb embernek elsőnek a Karib-tengeri vidék, mint fő termelőországok jutnak az eszébe, de mint az előadásból kiderült, hogy Guatemalában is tökéletesek a feltételek a különleges rumpárlatok előállításához.
A Zacapa Centenario 23 rum Guatemala déli partvidékén, a legtermékenyebb vulkanikus talajon termelt kiemelkedő minőségű cukornádból készül. Egyik különlegessége éppen az, hogy nem melaszból, hanem elsőként préselt szűz cukornád-mézből készül, ami egyedi íz-gazdagságot biztosít. Abban is eltér társaitól, hogy az érlelés a tengerszint feletti 2,300 méteren, hűvös, párás hegyi környezetben történik,így nem csak kiemelkedően gazdag aromákkal, komplex ízvilággal és tökéletes színnel gazdagodik a párlat, hanem a párolgási veszteség is csökkenthető.
A luxus rum íz-harmóniájához a tradicionális spanyol „Solera” érlelési rendszer is hozzájárul. Ennek lényege, hogy négy különféle hordótípust alkalmaznak: vaníliás, erőteljes Bourbon-, gyümölcsös, íz-gazdag sherrys, finom Pedro Ximenez boros-, valamint a francia vörösboros hordók biztosítják a kiemelkedő párlat tökéletességét, amelyben a fűszeres, fás, aszaltgyümölcsös, vagy éppen gazdag, mézes jegyek dominálnak.
A Zacapa XO rumot szintén szűz cukornádmézből készítik és a vulkánok tetején érlelik, de itt már 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Abban is különbözik a 23 éves Centenario-tól, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban a francia ex-konyakos tölgyfahordó, ami egyfajta konyakhoz hasonló ízt kölcsönöz a terméknek. Nem véletlen, hogy ez az érlelt rumkülönlegesség a forgalmazó szerint sikeres lehet a whisky és a konyak fogyasztók átcsábításához. A Zacapa rum már öt alkalommal nyerte meg a legrangosabb nemzetközi párlat versenyt és emiatt egyedüliként bekerült a „Hall of Fame” örökös bajnok kategóriába.