Krónika

Fürjtojásból, borjúcombból készültek a pályaművek

A Bocuse d’Or hazai selejtezőjén – ahol a tavalyi győztes Széll Tamás a zsűriben kapott helyet – kiderült, hat fiatal szakács versenyezhet tovább a februári döntőben

December 3-án, vasárnap tartották a Bocuse d’Or európai szakácsverseny hazai selejtezőjét. Hatan jutottak tovább, közülük jövő februárban hirdetnek győztest.

A versenyre azok a magyar állampolgárságú szakácsok pályázhattak, akik 2017. január 26-ig betöltötték huszonegyedik életévüket, és elhivatottnak érzik magukat a nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre. A beérkezett pályamunkákból először a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri Hamvas Zoltán elnök vezetésével választotta ki a legígéretesebb recepteket. Ennek megfelelően a vasárnapi selejtezőn tízen mérkőzhettek meg egymással. A részt vevő séfek közül öten délelőtt, öten pedig délután készítették el ételeiket. A főtémához borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig rizottórizst, fürjtojást és gombát kellett használni.

A konyhai zsűriben ott ült a korábbi győztes Széll Tamás is, aki eredményhirdetéskor a konyhai zsűri nevében azt hangsúlyozta, hogy „ha nincs rend a konyhában, akkor nincs rend a fejekben”, és a precíz konyhai munka fontosságára hívta fel a figyelmet. Sárközi Ákos a kóstoló zsűri nevében elmondta, hatalmas fejlődést láttak a két évvel ezelőtti versenyhez képest, és  Széll Tamás sikere nagy inspirációt jelentett a versenyzők számára.

A zsűri döntése alapján a selejtezőből végül hatan jutottak tovább: Elek Richárd (Fausto’s), Garai Ádám (Olimpia Vendéglő), Haraszti Zsolt (Solier, Gödöllő), Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes), Veres István (Babel), Volenter István (67 étterem). Ők versenyeznek majd  február 8-án a nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás, a SIRHA Budapest keretében megrendezett döntőben. Ott dől el, ki képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjében, az olaszországi Torinóban.

A Bocuse d’Or Europe versenyt az előző években Norvégiában, Svájcban, Belgiumban, Svédországban és Magyarországon rendezték. A budapesti megmérettetésen, 2016. május 11-én Széll Tamás és csapata vihette haza a győztesnek járó trófeát, majd egy évvel később negyedikek lettek és különdíjat is kaptak a Lyonban rendezett világdöntőn.