Krónika

Friss zöldséget a tél közepén

Kertbarát. Kitűnő vitaminforrás a madársaláta

Az év végi ünnepi időszak után sokan fogadkoznak, hogy megreformálják étkezésüket, és megpróbálják eltüntetni a hatalmas lakomák kilókban mérhető nyomait. Januárban azonban kevés friss zöldségféle akad, ám kivétel is van, például a madársaláta.

A valerián, illetve galambbegy salátaként ismert növény Európában Franciaországban és Hollandiában kedvelt zöldség, máshol azonban nem terjedt el, így hazánkban sem közkedvelt még. A madársaláta könnyen termeszthető, gondozási igénye kicsi, élettani hatásai kedvezők, és az őszi vetéssel éppen a vitaminhiányos téli időszakban fogyaszthatjuk.

A növény antioxidánsokban, A-, és C-vitaminban gazdag, valamint B9-vitamin- és bétakarotin-tartalma révén a téli lehangoltságot, fáradságot űzi el. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrás kiegészítőként ideális, rosttartalma miatt pedig kedvező hatással van az emésztésre. A madársaláta az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, vízigénye csekély, a talajra nem kényes, ráadásul ha pár tövet hagyunk felvirágozni és magot szórni, állományunk évről-évre ingyen megújul majd. A vetés márciusban és az ősz elején is lehetséges, mindkét esetben arasznyi sortávolságban vagy foltszerűen kell kiszórni a magokat, mindösze 2-3 centiméteres mélységben. Bár a madársaláta nem érzékeny a fagyra, érdemes vékony komposzt-, vagy földréteggel fedni a vetést. Két hét múlva megindul a csírázás, ilyenkor kell alaposan gyomtalanítani. A folyamatos termést kéthetente utóvetéssel biztosíthatjuk. A madársalátával bármilyen kiskertben érdemes próbálkozni, de cserépben is termeszthetjük.  A növény nem érzékeny a betegségekre, kártevőkre, és a balkonon is jól megél. Ne feledjük, hogy a leszedett levelek legfeljebb egy-két napig maradnak fogyaszthatók, így mindig csak annyit szedjünk belőle, amennyit rögtön el is fogyasztunk!