Krónika
Fontos tudnivalók a fenyőfáról
Kertbarát. Nem érdemes halogatni a vásárlást
Bár sokan sajnáljuk a kivágott fenyőket, elsőként le kell szögezni, hogy ezek a fák mezőgazdasági művelésből származnak, tehát kitermelésükkel nem károsodnak az erdők. Aki mégsem akar vágott fenyőt vásárolni, választhat a kölcsönözhető, dézsás fák vagy a műfenyők közül. Természetesen a többség elsősorban a hagyományos vágott fát részesíti előnyben, ezek látványa, illata az ünnepek kihagyhatatlan része.
Hazánkban rendszerint háromféle fenyőt kínálnak: a közönséges lucfenyőt, az ezüstfenyőt és a Nordmann-fenyőt. A luc olcsó, klasszikus formájú, de rosszul viseli a szobai meleget, s hamar lehullatja leveleit. A Nordmann- és az ezüstfenyő drágább, de tartósabb, a Nordmann-fenyőnek ráadásul nem szúrósak a tűlevelei. A legfontosabb a fa nedvességtartalma, minél szárazabb ugyanis, annál hamarabb veszti majd el a leveleit. A kinézett fát határozottan rázzuk meg, s ha tűlevelei leperegnek, válasszunk másikat! Jó próba a levelek meghajlítása is: ha az ujjal meggörbített tűlevél kiegyenesedik, rugalmas, akkor a fa tartós lesz, ha pedig törik, rugalmatlan, akkor nem választottunk jól.
A fenyő megvásárlását, ha van rá mód, sose kapkodjuk el. A szenteste előtti napokban az árak ugyan alacsonyabbak, azonban a kínálat gyérebb, és a minőség is gyengébb, így ne halogassuk sokáig a fenyő beszerzését! A félreeső helyeken jobbak az árak, de a minőség gyengébb, a frekventált, utcai árusítóhelyeken pedig szebb, de drágább az áru. Érdemes a kiválasztott példányt becsomagoltatni, így a fa szállítása és tárolása is könnyebb lesz.
A hazavitt fát hideg, hűvös helyen tartsuk, például erkélyen, kamrában, garázsban, folyosón vagy a kertben. Ha a fát beborítjuk nedves papírral, majd fóliával lazán körbetekerjük, frissebb és illatosabb marad. A fenyőt lehetőleg csak huszonnegyedike délutánján állítsuk a helyére, minél távolabb a fűtőtestektől.