Krónika

Földrengés pusztított Indonéziában

Halálos áldozatokat követelt a természeti csapás Szumátra szigeténél

Legkevesebb kilencvenkét halálos áldozatot követelt, és háromszáz embernek okozott sérülést az a Richter-skála szerint 6,5-ös erősségű földrengés, amely tegnap rázta meg az indoné­ziai Szumátra szigetének északnyugati részét Banda Aceh város közelében. A rengés központja a tengerfenék alatt tíz kilométerrel volt, és legalább öt, ugyancsak erős utómozgás követte.

Az emberek pánikba estek, házaikból kirohantak az utcára, és a magaslatokon kerestek menedéket, mivel a legtöbben attól tartottak, hogy szökőár követi a rengéseket. A katasztrófa miatt több mint kétszáz lakóház és üzlet, valamint tizennégy mecset dőlt össze, sokan a romok alá szorultak, őket a mentőalakulatok próbálják meg kimenteni. Tatang Sulaiman, Aceh tartomány rendőrparancsnoka a DPA hírügynökségnek elmondta, hogy a áldozatok, akik között gyerekek is vannak, Pidie Jaya település környékén veszítették életüket. Jú­niusban egy hasonló erősségű földrengésben nyolcan haltak meg Szumátra nyugati partvidékén.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ezért gyakoriak a földrengések, és élénk a vulkanikus tevékenység. Tizenkét éve egy 9,3-as erősségű rengés, illetve az azt követő hatalmas szökőár kétszázharmincezer ember életét követelte a térségben.