Krónika

Fokozódó szigor a feketetaxizás ellen

Péntektől hatályosak a személyszállítás ügyének rendezése érdekében egy hónapja kihirdetett kormányrendelet intézkedései

Háromszázezer forintra bírságolhatják a hatóságok péntektől azokat, akik engedély nélkül végeznek Magyarországon személyszállító szolgáltatást.

Újabb szankciók lépnek életbe péntektől az engedély nélküli, feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében – közölte tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca felhívta a figyelmet, hogy a közúti közlekedést, az árufuvarozást és a személyszállítást érintő egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, azok alkalmazásával összefüggő hatósági feladatokról szóló kormányrendelet egy hónapja kihirdetett módosításában új elemként jelenik meg egy önálló büntetési tétel. Az újabb szankció azokat sújthatja, akik jogosulatlanul, engedély nélkül végeznek diszpécserszolgálati tevékenységet. Az ezért kiszabható bírság háromszázezer forint lesz, az új intézkedés a jogszabályok szerint péntektől alkalmazható a gyakorlatban.

Február második felében lépett hatályba a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendelet módosítása, ami lehetővé teszi a rendszám helyszíni elvételét azoktól, akik személytaxi-szolgáltatást nyújtanak tevékenységi engedély nélkül.

A kormány a későbbiekben is folyamatosan vizsgálja az egyes intézkedések hatásait, az eredményekről, tapasztalatokról rendszeresen egyeztet a taxis szervezetekkel, érdekképviseletekkel. Amennyiben indokolt, a tárca kész újabb szankciók bevezetését is mérlegelni. A tárca hangsúlyozta, hogy a személyszállító szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. A fejlesztési minisztérium ahogy eddig, a továbbiakban is folyamatosan keresi a versenyt súlyosan torzító, jogellenes gyakorlatok elleni hathatós fellépés jogszabályi eszközeit. Mint arról beszámoltunk, január közepén tiltatkozó budapesti taxisok kezdtek forgalomlassító demonstrációba a fővárosban, a sofőrök elsősorban az internetes fuvarmegosztó szolgáltatás, az Uber ellen emeltek szót, mert szerintük az ellehetetleníti a munkájukat. A többnapos blokád eredményeképpen a kormány tárgyalásokba kezdett a személyfuvarozókkal.