Krónika

Ezúttal lövöldözésért állt bíróság elé S. Ábel

A vádlott újabb büntetőperében is igyekszik megkérdőjelezni a nyomozóhatóságok által összegyűjtött bizonyítékok hitelességét

Több, a vádlott szerint a hatóságok által elkövetett hibára hívta fel a figyelmet tegnap kezdődött újabb büntetőperében S. Ábel, aki augusztusban lövöldözött egy budapesti gyorsétteremben. A fiatalember egyelőre nem adott magyarázatot tettére.

abel
A bűnismétlés veszélye miatt a fiatalember előzetesben marad (Fotó: MTI/Beliczay László)

Megkezdődött tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) az S. Ábel ellen indított újabb büntetőper. A fiatalember augusztusban több lövést adott le egy engedély nélkül tartott fegyverből Budapesten, a Móricz Zsigmond körtér egyik gyorsétermében. A vádlott a történtek után elhagyta a helyszínt, de hátrahagyta hátizsákját, amelyben iratai mellett lőszereket is találtak a helyszínelők. S. Ábelt néhány óra múlva vették őrizetbe a fővárosban, és azóta is előzetes letartóztatásban van, tettére azóta sem adott magyarázatot, így indítéka egyelőre ismeretlen. A vádlott ártatlannak tartja magát az ügyben, vallomást nem tett tegnap a bíróságon, ugyanakkor több felvetését ismertette, a hatóságok olyan nyomozati, eljárási hibáiról beszélt, amelyek lényegesen szűkíthetik az ellene összegyűjtött bizonyítékok körét. Ilyen többek között azoknak a lövedékeknek a dokumentációja, amelyeket az említett gyorsétteremben találtak a helyszínelők. Az iratok a védelem szerint hiányosak, szabálytalanok, ami akár azt is eredményezheti, hogy nem lehet bizonyítékokként értékelni azokat. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert a vádban szereplő lőszerrel, lőgyfegyverrel visszaélés bűntette kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A megtalált lövedékek figyelembe vétele nélkül csak a fegyveres garázdaságot lehetne megállapítani, amelyért legfeljebb három évig tartó büntetés szabható ki.
Hasonlóan szabálytalannak mondta a vádlott a hozzátartozóinál tartott házkutatásokat is, amelyek a rendőrségi dokumentumokban helyszíni szemlékként szerepelnek, a két eljárás jogi háttere, illetve engedélyeztetése viszont lényegesen eltér egymástól.

A bíróság a tegnapi tárgyaláson tanúkként hallgatta meg az étterem dolgozóit és vendégeit, akik jelen voltak az augusztusi lövöldözésnél. Közülük többen biztosan felismerték S. Ábelt, voltak azonban olyanok is, akik bizonytalanok voltak ebben, illetve módosították korábbi vallomásukat is.

A BKKB a védelem indítványa ellenére, a bűnismétlés veszélyére hivatkozva fenntartotta a fiatalember előzetes letartóztatását. S. Ábel másik, az emberölés előkészülete miatt indított pere a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom