Krónika

Északabbra vándorolnak az Alpok vonulatai

Több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték

Északabbra vándorolnak az Alpok, és a hegyek magasabbak lesznek az új mérések szerint.

Átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és 1,8 milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente - írják tanulmányukban német kutatók.

Eredményeik az Earth System Science Data című szaklap aktuális számában jelentek meg.

A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza pozícióját.

"Az adattömeg a geodézia aranybányája. Segítségével pontosan megmérhetjük a Föld felszínét, felismerhetjük a változásokat" - mondta Florian Seitz, a tanulmány társszerzője.

Most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is "megtesznek" északkeleti irányba.

Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú rotációval találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet.

Az emelkedés sem egyenletes mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák-svájci-olasz határ környékén a legnagyobb, több mint két milliméter évente.

A mozgások a magashegység képződésének következményei - közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is folyik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom