Krónika

Érintetlenül megtalálták az ellopott Russo Baltique-ot

A vagyont érő palacknak nem esett semmi baja, a vodkát azonban megitták a tolvajok

Megtalálták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő vodkásüvegét, amelyet kedd hajnalban loptak el egy koppenhágai gyűjteményből, a palackból azonban eltűnt a vodka - közölte pénteken a koppenhágai rendőrség.

A ritka palackot a dán főváros északi részén lévő, felújítás alatt álló villában találtak meg három nappal az után, hogy bejelentették ellopását.
A rendőrség korábban azt közölte, hogy érintetlenül bukkantak rá a palackra. Twitter-üzenetében köszönetet mondott annak, aki bejelentette, hogy rábukkant a ritka üvegre, és közölte, folytatják a nyomozást.
A vodkát a dán főváros Vesterbro negyedében lévő Café 33 bárból lopták el kedden hajnalban. A szórakozóhely tulajdonosa, Brian Ingberg szerint a Russo Baltique márkájú vodka értéke nyolcmillió koronára tehető, köszönhetően az üveg elkészítéséhez felhasznált három kiló aranynak és három kiló ezüstnek. Az üveg díszítéséhez ráadásul egy 1912-es Monte Carló-i raliautó bőrbevonatát is felhasználták.
Ingberg pénteken az AP amerikai hírügynökséggel közölte, hogy a nap folyamán telefonhívást kapott egy ismeretlen személytől, aki közölte vele, hogy egy koppenhágai építkezésen talált rá a palackra, amelyet átad a rendőrségnek.
Az Ekstra Bladet bulvárlap szerint egy szerelő, Jesper Kamper találta meg a palackot. Kamper a lapnak elmondta, hogy kollegájával annak a szobának a közepén leltek a vodkásüvegre, amelyben dolgozniuk kellett.
A bártulajdonos közölte a lappal, hogy a tolvajok valószínűleg megszabadultak a palacktól, amikor rájöttek arra, hogy milyen nagy értékű.
Brian Ingberg az üveget Oroszországból kölcsönözte egy Dartz Motorz Company elnevezésű, lettországi székhelyű cégtől, amely a világ legdrágább vodkáit és páncélozott személyautóit gyártja. A különleges szeszesital a rablás előtt hat hónapig volt Brian Ingberg 1200 üvegpalackból álló vodkagyűjteményének része.
A bár biztonsági kamerájának felvétele szerint két maszkos, baseballsapkát viselő férfi lehetett a tettes. A rablók rendelkeztek a bár kulcsával, az alagsorban lévő vodkamúzeum ajtaját pedig betörték. Kizárólag a Russo Baltique vodkát vitték magukkal, holott bármelyik másik darabját is ellophatták volna a gyűjteménynek  - mondta el kedden a bártulajdonos.