Krónika

Engedélyezte II. Erzsébet királynő Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét

Korántsem puszta formalitás, az uralkodóé döntés

Jóváhagyta Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét a brit uralkodó.

Az idén 34 éves Harry herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája - és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én, vagyis jövő szombaton lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.

A Buckingham-palota - a királynő első számú londoni hivatala és rezidenciája - vasárnap közzétette a finom kidolgozású pergamenre cirkalmas régi angolsággal írt kézírásos jóváhagyó okmányt, amelyet a 92 éves uralkodó saját kezűleg írt alá, és pecsétjével is ellátta.

Az engedély - hivatalos nevén az Instrument of Consent - korántsem puszta formalitás, a királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia.

Harry herceg jelenleg éppen a hatodik helyen áll a trónöröklési listán, amelyen Károly trónörökös, utána Harry bátyja, Vilmos herceg, majd Vilmos és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő három gyermeke, az ötéves György herceg, a háromesztendős Charlotte hercegnő és az áprilisban született Lajos herceg foglalja el az első öt helyet.

A brit kormány az elmúlt években alaposan korszerűsítette a királyi család magas rangú tagjainak trónutódlását szabályozó törvényt, amelyből mindenekelőtt kikerült az a több évszázados diszkriminatív megkötés, amelynek alapján az uralkodó vagy a trónörökös fiúgyermekei a leányutódok elé kerültek a trónöröklési sorban, akkor is, ha leánytestvéreiknél fiatalabbak voltak.

II. Erzsébet királynő is csak azért ülhet 66 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt.

Az új törvény alapján Charlotte hercegnő, Vilmos és Katalin leánya megtartotta negyedik helyét a trónutódlási listán azután is, hogy a minap világra jött öccse, Lajos herceg. A trónutódlási sor első hat tagjára vonatkozó házassági engedélykérési kötelem azonban, amelyet még III. György rögzített 1772-ben, továbbra is érvényes.

Eddig sem volt mindazonáltal kétséges, hogy II. Erzsébet királynő jóváhagyja Harry és Meghan Markle frigyét. Ennek első biztos jele volt, hogy a királynő november elején, az eljegyzés bejelentése előtt teán fogadta Harryt és barátnőjét a Buckingham-palotában. Az udvari protokoll alapján az uralkodó csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja, vagyis Meghan Markle novemberi fogadtatásának puszta ténye a házasság jóváhagyását jelző uralkodói gesztus is volt egyben.

Gyorsan gazdára találnak a Los Angeles-i boltokban azok a tányérok, csészék, teáskanalak és más emléktárgyak, amelyek az egy hét múlva egybekelő Harry herceget és Meghan Markle-t ábrázolják. A páratlan érdeklődés fő oka a menyasszony kaliforniai gyökerei, Meghan Markle Los Angelesben született és nevelkedett.  

Egy Santa Monica-i ajándékbolt tulajdonosa szerint a kereslet jóval meghaladta a várakozásaikat. "Hihetetlen. Hoztunk egy nagy tételt, majd azt gondoltuk, nem fogjuk eladni, aztán az első héten elment minden". Azóta újabb és újabb tételeket hoztunk be - mondta Dympna Madeley, aki az angliai Lutonból 23 éve települt át Kaliforniába.

Hozzátette, hogy vásárlói között vannak britek, amerikaiak egyaránt, akik gyorsan elkapkodják a szuveníreket a május 19-re tervezett angliai esküvő előtt.

A kicsiny boltban Meghan Markle és Harry herceg kartonpapírból készült, életnagyságú figuráitól kezdve angol zászlók, tányérok, teáscsészék, teáskanalak, poháralátétek, szalvétagyűrűk, táskák sorakoznak, de megtalálhatók olyan brit kedvencek is, mint a Cadbury csokoládé, a Marmite vagy a PG Tips teák.