Krónika

Elveszett gyémántok, becsődölt piramisjáték, elölről kezdett per

Tizenhárom éve tartó vizsgálat után sincs még jogerős döntés a drágakövekkel trükköző, több száz befektetőt félmilliárd forinttal megkárosító vádlottak ügyében

Egyelőre futhatnak még a pénzük után azok, akik gyémántokkal kereskedő piramisjáték-szervezőkre bízták a pénzüket az ezredforduló környékén. Az ügyben tegnap elölről kezdődött a korábban évekig tartó büntetőper.

A vádirat ismertetésével elölről kezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszéken a korábban gyémántos piramisjáték néven elhíresült csalássorozat újabb büntetőpere. Eddig annyi bizonyos, hogy az eltűnt félmilliárd forintnak, a beígért mesés hozamnak és a drágaköveknek nincs nyomuk.

Az ügyészség szerint T. János elsőrendű terhelt a kilencvenes években Németországban gyémántok értékesítésével foglalkozott, majd az általa létrehozott üzleti konstrukcióban előbb az Atlantis-Contor Kft., majd később a DT Diamond Rt. és a Diamond Trade Kft. képvisele-tében ügyfelei részére jelentős hozamot garantáló gyémántadásvételi és meghatározott időre szóló visszavásárlási ajánlatot tett.

A vádlott megtévesztette a befektetőket, mivel a fedezetként szolgáló gyémántok jelentős része hibás, illetve sérült volt, így azokkal az ígért hasznot nem lehetett teljesíteni, és erről T. Jánosnak tudomása volt.A terhelt ezért egy bevált módszerhez folyamodott, piramishálózatot szervezett, és klasszikus elv szerint a korábban belépőket az újonnan beszervezettek által lerótt összegekből fizette ki. T. János és társa,K. Tamás a csaknem nyolcszáz rendbeli fiktív ügylettel több mint hatszáz embert vert át, a kárösszeg félmilliárd forint, és a gyémántoknak is nyomuk veszett.

A csalásokról a történtek idején sokat cikkezett a hazai sajtó,, ami nem tett jót a vállalkozásoknak. Az említett cégek gyors bedőléséhez az is hozzájárult, hogy a gyanút fogott befektetők egyszerre akarták kivenni befektetéseiket és értékeiket.

Az ügyben 2004-ben tett feljelentést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, majd öt évig tartott a nyomozás. Az ugyancsak elhúzódó büntetőperben a Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a két férfit két-két, egyaránt öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, T. Jánost azonban néhány vádpontban felmentette.

A bíróság több száz befektető esetében kártérítésre is kötelezte a terhelteket, a többiek polgári peres úton érvényesíthetik követeléseiket. A kártérítési ügyeket azonban megakasztotta, hogy Fővárosi Ítélőtábla idén januárban egyebek mellett megalapozatlanságra hivatkozva új eljárást írt elő.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom