Krónika

Eltaktikázhatta magát a körúti robbantó

P. László előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról döntenek holnap

Leszűkítette védekezési taktikájának lehetőségeit a Teréz körúti robbantó, amikor beismerte tettét, majd újra elhallgatott. P. László számára így alig marad enyhítő körülmény büntetőperében. Előzetes letartóztatása meghosszabbításáról holnap döntenek.

Jelentősen leszűkítette védekezési taktikájának lehetőségeit a Teréz körúti robbantó, amikor elfogása után négy hónapig teljes hallgatásba burkolózott, majd úgy döntött, hogy teljes körű beismerő vallomást tesz. A két rendőr életveszélyes, illetve súlyos sérülését okozó P. László tette megítélésének valószínűleg az sem kedvez majdani büntetőperében, ha részletes beismerő vallomása után azt akarta elhitetni a nyomozókkal, hogy mégsem beszámítható. Megírtuk, a huszonhárom éves fiatalembert az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartották őrizetben, amire a nemrég a Venyige utcai börtönben tanúsított erőszakos viselkedése adott okot, de a múlt héten visszaszállították a Venyige utcába. Mivel az IMEI szakemberei nemzetközi szinten elismertek, P. László bizonyára nem tudta elhitetni velük, hogy a büntethetőséget kizáró mentális gondjai vannak, miközben ugyanabban az intézményben néhány hónapja épelméjűnek nyilvánították.

Mint arról beszámoltunk, a gyanúsított részletesen elmondta a nyomozóknak, hogy egyedül tervelte ki és követte el szeptemberben a Teréz körúti merényletet. A terhelt akkor hallgatott el újra, amikor az indítékairól kellett volna beszámolnia, majd hamarosan a korábbi védőjétől is megvált.

P. Lászlónak megvan arra a lehetősége, hogy beismerő vallomását visszavonja, a törvény előírásai szerint ebben az esetben beszámolóit nem lehetne bizonyítékként a terhére értékelni. A büntetőbírók mérlegelési szabadsága ugyanakkor megengedi, hogy a visszavont vallomásokat is figyelembe vegyék a perekben, és a jogászszakma tapasztalatai szerint ezt gyakran meg is teszik. Ha P. László visszakozna, majdani perében a korábbi beismerését akkor is az eljárás kulcsának tekintheti a bíróság. Nem neki kedvez az sem, hogy tárgyi, illetve genetikai bizonyítékok szólnak ellene, amelyek önmagukban is elegendőek lehetnek az elítéléséhez. Védekezési taktikaként még szóba jöhetne számára tettének őszinte megbánása, azonban ehhez fel kellene tárnia az indítékait, hogy azokat a bíróság a későbbiekben enyhítő körülményként értékelhesse. Mivel a P. László által elkövetett bűncselekménynek súlyos minősítései vannak, mint az, hogy rendőröket robbantott fel Budapest közepén a forgalmas utcán, és mindezt előre kitervelte, nem sok enyhítő körülményre számíthat azon kívül, hogy fiatal, és korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel.

Mivel az ügyészség indítványozta a huszonhárom éves P. László előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, csütörtökön személyesen kell megjelennie a bíróságon, ahol az előzetes letartóztatás meghosszabbításáról döntenek.