Krónika

Elrendelték a halálkamionos ügy egy korábban szökésben lévő vádlottjának letartóztatását

A bolgár férfit európai elfogatóparancs alapján február 27-én Franciaországban fogták el

Elrendelte a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy korábban szökésben lévő vádlottjának letartoztatását a Szegedi Ítélőtábla - tájékoztatott a bíróság csütörtökön.

A bolgár férfit európai elfogatóparancs alapján február 27-én Franciaországban fogták el.

A vádlottat - távollétében - bűnösnek mondta ki elsőfokú ítéletében a Kecskeméti Törvényszék társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében, s ezért mint bűnszervezet tagját három év fegyházbüntetéssel sújtotta, kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből és három évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ügy vádlottai közül egy bolgár és egy afgán vádlott változatlanul szökésben van.

A Szegedi Ítélőtábla június 6-án kezdi tárgyalni másodfokon a büntetőügyet. A bíróság öt tárgyalási napot tűzött ki, előreláthatólag június 20-án hirdet határozatot.

A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a bűnszervezett 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól napi rendszerességgel szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva Ausztriába és Németországba.

A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A kamion Ausztriába indult, a járművet a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként pedig három társa haladt előtte.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a bűnszervezetet vezető elsőrendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A vádlottak követték az utasítást, ennek következményeként a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül - még magyar területen - gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A vádlottak - miután átlépték az osztrák határt - a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. A bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.