Krónika

Elkészült a legnagyobb űrteleszkóp

Befejezték az eddigi legnagyobb űrteleszkóp építését a szakemberek, a James Webb nevű szerkezetet várhatóan két év múlva állítják majd Föld körüli pályára – jelentette be szerdán a NASA. Az új eszköz az űrkutatás egy teljesen új területét fogja megnyitni – közölte John Mathr, a Webb-program Nobel-díjas tudósa.

Olyan dolgokat fogunk látni, amelyeket még egyszer sem, mivel ez a teleszkóp jóval hatékonyabb lesz, mint elődje, a Hubble – tette hozzá a szakember.

A NASA szerint mérnökeik és műszaki szakembereik szerdán sikeresen befejezték a WEBB űrtávcső teljesen összeszerelt főtükrének első fontos optikai mérését. A következő lépés az lesz, hogy a tizennyolc hatszögletű szegmensből álló, 6,5 méter átmérőjű alkatrészt szigorú teszteknek vetik alá, amelyek szimulálják azokat az éles hang- és vibrációs viszonyokat, amelyek a teleszkópot a világűrbe juttató rakéta belsejében vannak. Ismert, mérési hibák miatt a Hubble két évtizede szinte működésképtelen volt felbocsátása után, és egy külön expedíciót kellett indítani a javítások elvégzésére. A csaknem kilencmilliárd dolláros programban részt vesz az Európai és a Kanadai Űrügynökség is.