Krónika

Életfogytiglant kapott Jozef Rohác

Az Aranykéz utcai robbantás felbujtójának tartott Portik Tamást nem zárták ki a kedvezményből, így néhány év múlva szabadulhat

Két nap alatt két életfogytiglant kapott Jozef Rohác, akit tegnap a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében talált bűnösnek a Fővárosi Törvényszék. A Cinóber-ügynek továbbra sincs felelőse.

rohac
Cserni János, a büntetőtanács vezetője (középen) szerint a per tanúinak többsége nem volt szavahihető (Fotó: Nagy Balázs)

Bűnösnek találta tegnap kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, valamint a fél évvel korábban a Fenyő János médiamágnás sérelmére elkövetett emberölés büntetőperében Jozef Rohácot, akit a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtott. A nem jogerős verdikt szerint a szlovák állampolgárságú, a fenti ügyek bérgyilkosának tartott férfi legkorábban harminc év múlva szabadulhat. A kilencvenes évek olajügyeiből ismert, az egykori Energol nevű cég egyik volt vezetőjét, Portik Tamást az Aranykéz utcai merénylet ügyében marasztalta el Cserni János büntetőtanácsa, a vádlott tizenhárom év fegyházbüntetést kapott. Az összevont ügyek perében a harmadik vádpont a Cinóberként ismert néhai lányfuttató, Domák Ferenc húsz évvel ezelőtti meggyilkolása volt. Utóbbi esetben a vádirat szerint Portik és a másik volt energolos, F. Attila megbízására Rohác lőtte agyon Cinóbert egy tartozás miatt. A törvényszék ebben a vádpontban egyik terhelt bűnösségét sem találta bizonyítottnak, ezért abban felmentette őket.

Cserni János az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy az ügyészség, illetve a fenti ügyekben nyomozó hatóságok által bevont magyar állampolgárságú tanúk mindegyike szavahihetetlennek bizonyult, ezért az ő vallomásaikra nem lehetett alapozni. Mint megírtuk, a perben – ahogy számos más, a kilencvenes években elkövetett súlyos bűncselekmény ügyében – többször tett terhelő vallomást Portikékra egykori üzlettársuk, Radnai László. A kecskeméti maffiaper fővádlottjának tizenkét éves büntetését félbeszakították, amikor beszélni kezdett. A  Fővárosi Törvényszék szerint Radnai és a többi tanú beszámolói érezhetően betanult szövegek voltak, és akadt közöttük olyan, két ember által több év különbséggel megtett két vallomás, amely betű szerint megegyezett. A büntetőtanács vezetője nyitva hagyta azt a költői kérdést, hogy ezzel mi lehetett a nyomozó hatóságok célja, illetve mit reméltek a nyilvánvalóan átlátszó vádalkuktól.

Az összevont büntetőperben kevés tárgyi bizonyíték állt a bíróság rendelkezésére. Ezek egyike a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált sapka, amelyben Jozef Rohác genetikai mintáját találták meg. Tény ugyanakkor, hogy a ruhadarabban más emberek DNS-ét is kimutatták, őket a négy éve újraindított nyomozás kezdetén még azonosítani tudták, majd ebben később már nem voltak biztosak a szakemberek. Vélhetőleg így került a képbe vádlottként a szlovák Ladislav T. is, aki korábbi szerepe szerint a merénylők kocsiját vezette, majd konkrét cselekmény megnevezése nélkül bűnsegéd lett. A férfit, aki több mint három éve van előzetesben Magyarországon, a Fővárosi Törvényszék tegnap felmentette, így ő F. Attilával együtt szabadult. A bíróság kiemelte, hogy a tárgyi bizonyítékok egy része rejtélyesen eltűnt a vizsgálatban, így például az Aranykéz utcai térfigyelő kamerák felvételei, amelyek a merénylőket is rögzítették. A berendezéseket a nyomozás egyik vezetője a robbantás után leszereltette, a filmeket pedig elrejtette.

Jozef Rohác tegnap egyfajta rekorder lett, miután hazájában a besztercebányai bíróság szerdán ugyancsak életfogytiglanra ítélte több, a Felvidéken elkövetett maffialeszámolás ügyében. Amennyiben Rohácot jogerősen is elítélik ügyeiben, büntetését Szlovákiában töltheti le, erre már korábban engedélyt kapott.
Portik Tamást az 1996-os Prisztás-gyilkosság ügyében ugyancsak felbujtóként nem jogerősen tíz évre ítélték nemrég. A vádlott esetében később lehetőség nyílik az összbüntetés alkalmazására, amely hasonló nagyságrendű is lehet, mint a rá tegnap kiszabott szabadságvesztés. Mivel Portikot egyik büntetőtanács sem zárta ki a kedvezmény lehetőségéből, büntetése a jelenlegi jogszabály szerint harmadolható, így legkésőbb öt–hat éven belül szabadulhat.