Krónika

Egyre több ittas sofőrt ítélnek el

Sokakat nem érdekel a zéró tolerancia elve, pedig ma már kötelező szabály a vezetéstől eltiltás

Az ittas vezetés a leggyakoribb közlekedési bűncselekmény Budapesten, az elítéltek száma az utóbbi években jelentősen emelkedett.

Naponta átlagosan hat embert ítélnek el Budapesten ittas vezetés miatt. Az utóbbi két évben a fővárosban ez a leggyakoribb jogsértés a közlekedési bűncselekmények kö­rében - ismertette tegnap a Fővárosi Törvényszék statisztikai adatait Póta Péter, a testület szóvivője. Beszámolója szerint míg öt esztendeje az ittas vagy bódult járművezetés miatt elítéltek száma ezerháromszázötven körül alakult, addig 2015-re ez a szám már elérte a kétezer-háromszázat, s bár tavaly némi csökkenés volt megfigyelhető, a hasonló szabályszegések száma még így is meghaladta a kétezer-egyszázat.

Jelentősen, csaknem a kétszeresére emelkedett 2012-ről 2015-re azoknak a száma, akiket a bíróság eltiltott a járművezetéstől: két éve már ezeregyszáz volt azok száma, akik a bíróság döntése értelmében nem ülhettek a volán mögé. Ezt Balassa Zita, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája az MTI kérdésére a büntető törvénykönyv szigorításával magyarázta: a 2013-ban hatályba lépett módosítás kötelező eltiltást vezetett be az ittas járművezetőkkel szemben.

Póta Péter a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a közelmúltban több olyan bírói döntés is született közlekedési balesetek ügyeiben, amelyek tartalma nem találkozott a média és a társadalom elvárásaival. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a közlekedési bűncselekmények sokkal enyhébb megítélés alá esnek, mint az egyéb, szándékos, különösen az életellenes eljárások, még akkor is, ha gyakran halálos eredménnyel végződnek. Megjegyezte, a köznyelvben sokszor gyilkosnak nevezik a közlekedési baleset gyanúsítottját, jogi értelemben azonban akkor lehet erről szó, ha például valaki szándékosan akarja kioltani egy ember életét és ehhez eszközként használja a gépjárművét. Ebben az esetben azonban már nem is közlekedési bűncselekményről, hanem élet elleni bűncselekményről van szó. Ezért enyhébbek az ilyen ügyekben elrendelt kényszerintézkedések is, az elkövetők közül jellemzően csak külföldi állampolgárok kerültek előzetes letartóztatásba az utóbbi években.

Az ittas vezetés a zéró tolerancia hatálya alá tartozik, a bíróságok általában felfüggesztett szabadságvesztés, pénzbüntetés és közérdekű munka mellett döntenek, de a halálos kimenetelű eseteknél akár tíz év is kiszabható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom