Krónika

Egymást okolják a csempészek

Halálkamion: a banda afgán vezetője megtiltotta az embereinek, hogy segítsenek a migránsoknak

Véget ért a tanúvallomások ismertetése a hetvenegy migráns halálával járó embercsempészési ügyben Kecskeméten. A végzetes parndorfi út sofőrje tegnap megerősítette: a banda afgán vezetője megtiltotta nekik, hogy segítsenek a haldokló bevándorlókon.

Befejeződött tegnap a nyomozáskor tett tanúvallomások ismertetése a halálkamionos ügyként ismert büntetőperben a Kecskeméti Törvényszéken. A bíróság ezen a héten három tárgyalási napon száznyolcvanhat tanú nyilatkozatait olvasta fel – tájékoztatta lapunkat Sárközy Szabolcs, a törvényszék sajtószóvivője.

Megírtuk, a tizenegy terheltet azzal vádolja az ügyészség, hogy két éve hetvenegy illegális bevándorló halálát okozták, amikor a migránsokat – közöttük nőket és gyermekeket – egy hűtőkocsiba zsúfolták Kecskemét közelében, hogy azzal szállítsák őket Ausztriába. A sértettek még Magyarország területén megfulladtak a szellőzés nélküli raktérben, s a történtekre az ausztriai Parndorf közelében derült fény, miután az ottani rendőrség felnyitotta az elhagyott kocsit. A nyomozáskor kiderült, hogy az augusztusi tragédia előtti fél évben az ázsiai és balkáni országokból származó embercsempészek, bűnszervezetet létrehozva, fél év alatt több ezer bevándorlót juttattak Nyugat-Európába.

A tegnapi tárgyaláson felszólalt a per negyedrendű vádlottja, aki a tragédia idején a kamiont vezette.
A férfi megismételte korábbi vallomását, amely szerint ő nem tudott arról, hogy a raktérben összezsúfolt emberek életveszélyben vannak, mert a bűnszervezet az eset idején Magyarországon tartózkodó vezetője azt közölte vele telefonon: az egyik, a kocsin lévő migránssal telefonon tartja a kapcsolatot, és ő arról számolt be, hogy jól érzik magukat. Az embercsempészbandát létrehozó afgán származású férfit a többi vádlott korábban úgy jellemezte, hogy rettegtek a rendkívül erőszakos embertől, aki semmiben nem tűrt ellentmondást, és többször életveszélyesen megfenyegette társait.

A büntetőper szeptemberben folytatódik, a bíróság a jövő hónapra négy tárgyalási napot tűzött ki az ügyben a bizonyításra.