Krónika

Egy hónap múlva lesz eredménye az indonéz légikatasztrófa kivizsgálásának

A sajtótájékoztatón az áldozatok hozzátartozói leginkább azt kérdezték, hogy a repülőgép miért kapott repülési engedélyt

Egy hónap múlva lesz eredménye a 189 ember életét követelő, múlt heti indonéz légikatasztrófa kivizsgálásának - közölte hétfőn a délkelet-ázsiai ország közlekedésbiztonsági bizottságának vezetője egy jakartai sajtótájékoztatón, amelyen az áldozatok sok hozzátartozója is részt vett.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló szakemberek számára a gép utolsó 19 útjáról származó, összesen 69 órányi repülés adatai állnak rendelkezésre abból a feketedobozból, amelyet a kutatóbúvárok már megtaláltak a Jávai-tenger fenekén, a Lion Air légitársaság Boeing 737 MAX 8 típusú gépének lezuhanásának helyszínén - mondta. Ezt mind elemezni kell, ami időigényes - tette hozzá. A pilótafülkében elhangzó beszélgetést rögzítő feketedobozt egyelőre nem találták meg. 

A búvárok eddig 134 zsákban hoztak fel az áldozatok testrészeiből, viszont a hatóságok mindössze 14 áldozatot tudtak azonosítani. A kutatást az áldozatok és a gép roncsai után vasárnap három nappal meghosszabbították.

A sajtótájékoztatón az áldozatok hozzátartozói leginkább azt kérdezték, hogy a repülőgép miért kapott repülési engedélyt. Követelték, hogy a hatóságok ne hagyjanak fel a kutatással, amíg minden áldozat holttestét meg nem találják.