Krónika

Ebola: nyilatkozniuk kell a pécsi egyetem afrikai hallgatóinak

A 48 diáknak arra kell választ adnia, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika ebola-fertőzéssel érintett országaiból - közölte az intézmény kedden az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására.

A PTE Oktatási Igazgatóságának közleménye szerint az intézményben várhatóan 48 diák - szinte valamennyien az orvostudományi karon - kezdi meg tanulmányait az Ebola-fertőzéssel érintett országokból.
Mint írták, a megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben.
Hozzátették: a pozitívan válaszolók, illetve az érintett országokból tanulmányokat folytató 48 hallgatónak a megyei tisztifőorvos által megküldött, a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak - közölték.
Ezen túl az érintett hallgatók számára külön tájékoztatót is tartanak, és szakembereik folyamatosan rendelkezésükre állnak az Ebola-vírussal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén.
Kitértek arra is, hogy a jelenlegi epidemiológia helyzettől függetlenül, megelőzési célzattal 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatója tanulmánya megkezdésekor, majd évente ismétlődően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt.
A közleményben megjegyezték: a PTE az országos egészségügyi szervekkel karöltve a továbbiakban is mindent megtesz az esetleges veszélyek feltérképezése és a megelőzés érdekében. Ugyanakkor hozzátették: a megyei tisztifőorvos hivatalos levele alapján rendkívül csekély annak a veszélye, hogy fertőzött ember érkezzen Magyarországra, akár a PTE-re hallgatóként.

Libéria államfője elbocsátotta hivatalukból azokat a minisztereket és tisztségviselőket, akik nem hajtották végre a hazatérésüket előíró elnöki rendeletet. Ellen Johnson-Sirleaf augusztus elején szükségállapotot hirdetett ki az országban pusztító Ebola-járvány megfékezése érdekében, és akkor rendelte el a közhivatalt viselők visszatérését és Libériában maradását is.

Menesztették azokat a libériai minisztereket, akik nem tértek haza

Az államfői hivatal hétfőn adta közre a tárcavezetők menesztéséről szóló közleményét, amelyben nem részletezték, pontosan kiket érint a döntés.
Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezernégyszázan haltak meg az Ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A három nyugat-afrikai állam közül Libéria kényszerült a legkeményebb intézkedéseket bevezetni a járvány leküzdésére - például kénytelen volt fővárosában egy egész kerületet zár alá helyezni a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.
Az Ebola-vírust 1976-ban felfedező Peter Piot belga kutató a Libération című francia napilapnak kedden úgy nyilatkozott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlságosan lassan reagált a járvány kitörésére. Piot szerint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet már márciusban arra figyelmeztetett, hogy 2013 decemberében felütötte fejét az Ebola-vírus a nyugat-afrikai térségben.
A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Forrás: MTI