Krónika

Dunántúlon mutat kedvező viszonyokat a bűnügyi térkép

Pest megyében és az észak-magyarországi régióban van a legtöbb dolguk a rendőröknek

Pest megye még mindig vezeti az országos bűnözési statisztikát, és a rendőrség adatai szerint változatlanul a Dunántúlon élnek legnyugalmasabban az emberek.

Pest megyében él Magyarország lakosságának 12,5 százaléka – azaz 1 226 115 ember. Ez is az oka annak, hogy ez a régió a legfertőzöttebb bűnözés szempontjából – tudta meg a Magyar Idők, hiszen tavaly itt tizenkilencezer esetet regisztráltak a rendőrök. A pestiek gyakran ülnek a volán mögé ittasan, de kábítószer-birtoklás és lopás miatt is sok eljárás indult, annak ellenére, hogy hét év leforgása alatt negyvenhét százalékkal kevesebb bűncselekményt rögzítettek.

Hosszú évek óta dobogós a bűnügyi térképen Észak-Magyarország, pedig 2010 óta felére csökkentek a bűncselekmények. A térségben még mindig bőven akad dolga a rendőrségnek, kiváltképp a fiatalkorúak körében nehéz a helyzet. Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel tizenháromezer volt a regisztrált bűncselekmények száma, amellyel a második a legfertőzöttebb megyék listáján. Toplistás errefelé az ittas vezetés, a csalás és az okirat-hamisítás, miként a lőfegyverrel való visszaélés is gyakori, több mint ötezer alkalommal érkezett bejelentés emiatt. Pest megye után itt a legtöbb a droggal kapcsolatos ügy. Ráadásul meglepően aktívak a megyében élő időskorúak. Korcsoportjukban kiugróan magas a bűnelkövetők száma. Tavaly háromszázegy embert értek tetten főként lopás, ittas vezetés és közokirat-hamisítás miatt. Ugyanakkor a legtöbb fiatalkorút Heves és Nógrád megyében lopás, garázdaság és kábítószer miatt állították elő az elmúlt egy esztendőben.

Bár Tolna megyében harmadannyi a bűncselekmény 2010-hez képest, mégis átlag feletti a bűnügyi fertőzöttségi szintje, ahogyan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyének is. Ezeken a helyeken a fiatalkorúaknak legtöbbször lopás, testi sértés és garázdaság miatt kellett felelniük tetteikért. Közel hatszáz olyan elkövetőt fogtak el, akik még nem voltak tizennyolc évesek.Dunántúlon viszont – főképp a határ menti régió­ban – nyugalmas az élet. A legbékésebb megyék közé tartozik Veszprém, Vas és Zala, de alacsony a bűnözés foka Komárom-Esztergomban is.