Krónika

Drámaibb is lehet klímánk változása

Az új számítási modell alapján a kétszeresét is elérheti a következő évtizedekben földünk légkörében a felmelegedés mértéke

Számítási hiba világított rá arra, hogy lényegesen erőteljesebb lehet a globális felmelegedés mértéke és üteme a Földön, ami megkérdőjelezheti a decemberben véget ért párizsi klímacsúcs résztvevőinek vállalásait.

Jelentősen alábecsülték a földi klímaváltozás ütemét latolgató előrejelzések a felhőzet szerepét a folyamatok modellezésében, a globális felmelegedés így lényegesen súlyosabb is lehet az eddig feltételezetteknél. Az amerikai Yale Egyetem és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói műholdas adatok elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a felhők az eddig véltnél sokkal több vízcseppet és kevesebb jégkristályt tartalmaznak.

Az eredmények azért aggasztóak, mert a víz elnyeli a napfényt, a jégszemcsék pedig visszaverik azt, ezért a klímaváltozás mértéke drámaibb is lehet, mivel a korábbi prognózisok sokkal több jeget vettek számításba.

Földünk légkörében ugyanakkor folyamatosan emelkedik az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid koncentrációja, ami összeadódhat a felhőzet víztartalmának korábban helytelenül megállapított adataival: a kevesebb visszavert napfény miatt a globális felmelegedés mértéke a fentiek figyelembevételével a következő évtizedekben a régebben feltételezett 4,6 Celsius-fok helyett elérheti az 5,3-es értéket is. A csaknem egyfokos különbség már drámai hatással lehet a világtengerek szintjére, az Északi-sark körüli vizek már például egész évben fagymentesek lehetnének. Ez azon kívül, hogy állatfajok kipusztulását eredményezné, végveszélybe sodorhatna olyan, a tenger szintjén vagy az alatt található országokat, mint Hollandia.

Az említett tévedés megkérdőjelezheti a decemberi, párizsi klímacsúcson a résztvevő államok által tett vállalások kivitelezhetőségét is, mivel a felhőzet összetétele olyan körülmény, amelyre az emberiségnek szinte semmilyen hatása nincs. Ismert, Párizsban 195 állam képviselői arról állapodtak meg, hogy elsősorban ipari tevékenységük szabályozásával az évszázad végéig 2-2,5 Celsius-fok alatt tartják a globális felmelegedés mértékét, ami az újabb számítások alapján valószínűtlennek tűnik.

Párizsban a résztvevők főképp az energiatermelés és a nehézipari tevékenységek megrendszabályozásában látták a jövő zálogát, a megbeszélések csak érintőlegesen tértek ki például a nyugati államok rendkívül pazarló élelmiszer-felhasználására, holott az ágazat az üvegházhatású gázok kibocsátásának ötödéért felelős.