Krónika

Dömping a szintetikus drogok hazai piacán

Zacher Gábor szerint a jövőkép segíthet a fiatalokon

Háromszázezren használnak tudatmódosítókat egy-egy hétvégén Magyarországon Zacher Gábor szerint, a toxikológus ugyanakkor támogatná a marihuána ellenőrzött, orvosi célú alkalmazását.

Kétszázötven új típusú kábítószer jelent meg az utóbbi három évben a piacon, ez a mennyiség meghaladja a kifejlesztett gyógyszerek számát – jelentette ki tegnap Zacher Gábor toxikológus az M1-en. A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője az egyik legutóbbi esetről – amikor négy öntudatlan fiút szállítottak kezelésre egy villamosmegállóból – elmondta, a fiatalok pegaclone nevű szintetikus marihuánát fogyasztottak, amelynek a hatáserőssége harmincszorosan meghaladja a természetesét.

A szakember szerint dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a hallucinogének, a stimulánsok, az LSD és a ketamin, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak, akiknek ugyanakkor fogalmuk sincs arról, hogy milyen szert használnak. A főorvos hozzátette: egy biofüves cigaretta mindössze három-négyszáz forintba kerül, Magyarországon a hétvégéken pedig háromszázezren fogyasztanak tudatmódosítókat.

A szakember tájékoztatása szerint a hazai fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin-ellátója. Zacher úgy vélekedett: a fogyasztás visszaszorítása alapvetően jogi eszközökkel nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, a fiatalok értékrendjének megváltoztatása.

Zacher Gábor lapunknak elmondta, hogy a marihuána ellenőrzött, orvosi célú alkalmazása hamarosan szakmai egyeztetéseken kerülhet napirendre, mert a külföldi példák igazolják, hogy súlyos betegségek – szklerózis multiplex, daganatok – esetében kiváló tünetenyhítő hatása van. Hasonló készítményeket jelenleg hatan szedhetnek hazánkban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom