Krónika

Csütörtökön kezdődik a Zóna taxis vesztegetés büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken

A vád szerint a taxitársaság tulajdonosa milliós tételben lefizette az első- és másodrendű vádlottakat

A vádirat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával csütörtökön kezdődik a Zóna taxis vesztegetés büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség öt ember ellen emelt vádat a Budapest Airport Zrt. 2006-os taxipályázatával összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a cég sérelmére 2006 és 2010 között elkövetett, összesen félmilliárd forintos kárt okozó csalás miatt.

A vád szerint a taxitársaság tulajdonosa milliós tételben lefizette az első- és másodrendű vádlottakat, a Budapest Airport jogi igazgatóját és előadóját azért, hogy elnyerje a repülőtéri taxiszolgáltatás jogát.

Az ügyészség szerint az első- és másodrendű vádlottak közreműködtek abban is, hogy a Zóna taxi tulajdonosa a valóságosnál kevesebb fuvarszámot jelentsen be, és így kevesebb szolgáltatási díjat kelljen a Budapest Airport Zrt. részére megfizetnie.

A csütörtökön kezdődő ügy első- és másodrendű vádlottja az évekkel ezelőtt elkezdődött repülőtéri vesztegetés büntetőperében is vádlott, abban a perben várhatóan októberben hirdet elsőfokú ítéletet a törvényszék.

A repülőtéri vesztegetés ügyében a vád szerint a Budapest Airport Zrt. egykori jogi igazgatója és jogi előadója 2008-2009-ben ügyvédi irodákkal kötött megbízási szerződéseknél az ügyvédi irodáktól a megbízásért cserébe kenőpénzt, a kifizetendő megbízási díjak 5-10 százalékának "visszaosztását" kérte. Egyiküket kenőpénz átadásakor érték tetten.