Krónika

Csúszik az őssejtbotrány pere

A hatályon kívül helyezett döntésben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott mások mellett Pákh Imre, Fásy Ádám és Seffer István plasztikai sebész is

Perbeszédekre készült a napokban a Fővárosi Törvényszék az őssejtbotrány megismételt büntetőperében, de a bíróság még a nyomozáskor keletkezett iratokat ismerteti. A nagy port felkavaró ügyben legkorábban decemberben teheti meg indítványait az ügyész és a védelem, ítélet az idén már valószínűleg nem lesz.

Az e hétre tervezett perbeszédek helyett iratismertetéssel folytatódott tegnap a Fővárosi Törvényszéken az őssejtbotrányként ismert ügy megismételt eljárása. Az eljárás elsőrendű vádlottja a nemzetközileg ismert befektető, Pákh Imre, ugyancsak terheltként szerepel a vizsgálatban a hazai tömegszórakoztatás egyik prominense, Fásy Ádám, az ismert plasztikai sebész, Seffer István, valamint a történtek egyik kulcsfigurája, az ukrán orvosprofesszor, Jurij Baltaytis. Az említett embereket és társaikat két éve emberen végezhető kutatás szabályainak megszegésében, emberi test tiltott felhasználásában és kuruzslásban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, a testület ugyanakkor nem állapította meg, hogy az érintettek elkövették a vádiratban szereplő csalásokat. A határozatot a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárást írt elő a tények nem kellő feltárása, illetve az ítélet indokolásának hiányosságai miatt. A Fővárosi Törvényszéken újrakezdett elsőfokú eljárás vádirata már csak csalásról szól. Az ügyben nyolc éve robbant ki a botrány, amikor magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést hagyományos módszerekkel gyógyíthatatlan betegeknek néhány százezertől több millió forintig terjedő összegekért. Az alapanyagot a magyarországi kórházakból begyűjtött abortumokból nyerték ki. Erre korábban engedélyt kértek és részben kaptak is, de az egészségügyi hatóságok jóváhagyása kutatási, tudományos tevékenységre vonatkozott, a hazai gyakorlatban embereken alkalmazott terápiára nem.

A gyógyíthatatlan páciensek közül sokan már a nyomozás végére elhunytak, a vizsgálatban mindössze egyetlen ember esetében sikerült bebizonyítani, hogy az őssejtkezelés hatására javult az állapota. A kezeléseket végző orvosok és segítőik egy részét hazai kórházakban, tettenérések után vették őrizetbe. Pákh Imre és Fásy Ádám azért került a vádlottak padjára, mert részt vett az őssejtkezelésekhez szükséges egészségügyi vállalkozások létrehozásában. Az üzletemberekhez hasonlóan a korábbi eljárásban például Seffer István is jelentős pénzbüntetést kapott a felfüggesztett szabadságvesztés mellett. Baltaytis professzort – akit korábban az orvosi Nobel-díj esélyesei között is emlegettek – a korábbi határozat ki is utasította Magyarországról.

A megismételt büntetőperben a Fővárosi Törvényszék vélhetőleg nem akar olyan hibákat elkövetni, amelyek miatt a táblabíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletét. Az akkori indokolás szerint az elsőfokú bíróság feladata, hogy összegyűjtse azoknak a névsorát, akik részesülhettek a kezelésekben, így – amennyiben még életben vannak – segíthetnek a történtek körülményeinek feltárásában. Az őssejtekkel gyógyulást ígérő vádlottak által vezetett nyilvántartások hiányosak voltak, a nyomozáskor ezért nem is sikerült megtalálni valamennyi egykor érintett pácienst. A kezelt emberek számáról a vádirat és a korábbi ítélet is azt mondta ki, hogy az megállapíthatatlan.

Az őssejtbotrány büntetőpere holnap iratismertetéssel folytatódik, a perbeszédek várhatóan decemberben hangzanak el, újabb ítélet az ügyben az idén valószínűleg már nem lesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom