Krónika

Családi hétvége transzplantált gyermekeknek

Csaknem háromszáz transzplantált gyereket és családjukat, illetve őssejtet és csontvelőt adó donorokat látott vendégül a Ments Életet Közhasznú Alapítvány a hét végén Domonyvölgyben, a Lázár-lovasparkban. Rajczy Katalint, a Magyar Őssejtdonor Regiszter elnökét kérdeztük az őssejt- és csontvelő-donáció hazai helyzetéről.

Rajczy Katalin 20151020
Rajczy Katalin (Fotó: MH)

– Magyarországon hány önkéntes donort tartanak nyilván?

– Jelenleg hétezer aktív donor van a nyilvántartásban.

– A világban hogyan alakul a számuk?

– A nemzetközi adatbázis szerint több mint huszonhatmillió önkéntes donor és hatszázezret meghaladó egység köldökzsinórvér van a nyilvántartásban.

– Mennyi lenne az optimális mutató nálunk?

– Hatmillió feletti a szám Németországban, de Horvátország is negyvenháromezer, Csehország pedig nyolcvanezer donort tart nyilván. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az őssejtátültetésre szoruló betegek hetven százalékának nem rokona a donor, és az esetek felénél a beteg és az adományozó nem is egy országban él. A magyarországi mérleg úgy néz ki, hogy a tavalyi év végéig nem rokon donorral transzplantált ötszázkilencvenhárom beteg közül csak tizenkettő kapott magyar donortól őssejtet.

– Hogyan és kik kerülhetnek a nyilvántartó rendszerbe?

– Az lehet donor, aki véradó is, jelentkezni az Országos Vérellátó Szolgálat bármelyik donorcentrumában lehet. Követelmény, hogy a jelentkező egészséges, 18–45 év közötti legyen.