Krónika

Bundabotrány: megvan az első ítélet

Nyolc korábbi REAC-meccs végeredményét manipulálták a vádlottak, akik így alkalmanként és fejenként több ezer eurót kerestek

Felfüggesztett fogházbüntetés, pénz­­büntetés, felmentés a mérlege első fokon az egyik hazai, korábbi labdarúgó-mérkőzéseket érintő bundabotrány büntetőperének. Egy másik hasonló ügyben a jövő héten várható újabb döntés a bíróságon.

Kilenc vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, hatot pénzbüntetésre ítélt tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) az egyik bundaügyben, a csalássorozat érintettjei labdarúgók, illetve edzők. A büntetőperben a REAC nevű fővárosi klub volt játékosainak, vezetőinek ügyeit tárgyalták, akik a vádirat szerint törvényellenesen befolyásolták nyolc, általuk lejátszott meccs eredményét 2007 szeptembere és 2009 májusa között, a manipulációért a focisták egyenként és mérkőzésenként átlagosan kétezer-kétezer-ötszáz eurót kaptak.

Az ügyész februárban elmondott perbeszédében fenntartotta a vesztegetés és kötelességszegés vádját, egyúttal az ügy mind a tizenhét vádlottja esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

Keviczki István bíró, a büntetőtanács vezetője az elsőrendű vádlott K. Zoltánt és a másodrendű L. Mátyást egyaránt egy év, két esztendőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta. S. Balázs két évet kapott három évre felfüggesztve. A rákospalotai klub egykori vezetőedzőjét, a volt válogatott labdarúgót, A. Zoltánt egy év, másfél évre felfüggesz­tett szabadságvesztéssel büntették. A korábban ugyancsak a válogatott keret tagjaként szereplő, a hazai első osztályú bajnokságban több mint négyszáz mérkőzésen pályára lépett E. Károly öt másik vádlottal együtt pénzbüntetést kapott. Két vádlottat felmentettek, ugyanakkor több érintett foglalkozástól eltiltásáról, illetve vagyonelkobzásról is rendelkezett a bíróság.

Négy évvel ezelőtt több hasonló ügyben indított vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség, ezek egyikében a jövő héten hirdet ítéletet a Fővárosi Törvényszék. A tegnap első fokon véget ért eljárásban korábban felvetődött, hogy a pereket számos ok, illetve átfedés miatt egyesíteni kellene, de végül ez nem történt meg.