Krónika

Budapesten bizonyíthat a francia séf

Laurent Lemal lett a Bocuse d’Or párizsi győztese

Laurent Lemal, egy Michelin-csillagos étterem séfje fogja képviselni Franciaországot a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjén májusban Budapesten, miután megnyerte a hazai válogatót.

Budapest ad otthont májusban a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az eseményen eldől, hogy kik lehetnek Európa legígéretesebb mesterszakácsai, mivel a zsűri tagjai Budapesten választják ki a kontinens azon országait, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es, Lyonban megrendezendő világdöntőjén. A viadalt tavaly Svédországban rendezték meg, a következő alkalommal pedig Magyarországé a megtiszteltetés, hogy Hamvas Zoltán séf elnökletével helyet adjon az európai válogató versenyének.

A Bocuse d’Or nemzeti selejtezőjén az ötven jelentkezőből nyolcan mérkőzhettek meg hétfőn és kedden Párizsban. Mindegyik séfnek két fogást kellett elkészítenie öt óra alatt: egy makrélából készült előételt és egy főételt galambból. A versenymenü összetételét a verseny elnöke, Régis Marcon három Michelin-csillagos séf határozta meg.

„Nagyon boldog vagyok, büszke a kollégáim elismerésére és arra, hogy a következő versenyeken én képviselem Franciaországot” – mondta a győztes Laurent Lemal.

A zsűri elnöke Michel Roth mesterszakács volt, az 1991-es verseny győztese, mellette öt nő és öt férfi kollégája foglalt helyet, köztük Guillaume Gomez, a francia elnöki rezidencia, az Élysée-palota főszakácsa. A Bocuse d’Or tizenötödik nemzeti döntőjét Laurent Fabius francia külügyminiszter meghívására díszvacsora zárta a francia külügyminisztériumban, amelyre kétszáz vendég, közöttük kilencven séf volt hivatalos, akik együtt száztizenöt Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek.

A Bocuse d’Or európai döntőjét húsz ország egy-egy séfjének részvételével rendezik meg, a világdöntőt 2017 januárban a franciaországi Lyonban tartják.