Krónika

Biztonságosabb lett tavaly a fővárosunk

Csaknem ötödével, 19,4 százalékkal csökkent tavaly a regisztrált bűncselekmények száma a fővárosban a korábbi évhez képest, a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma ugyanakkor több mint négy százalékkal emelkedett – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) beszámolójában, amelynek elfogadásáról várhatóan szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Az összesítés adatai szerint a hatóság tudomására jutott bűntettek száma a múlt esztendőben 90 207-ről 72 709-re esett vissza. A BRFK jelentése emlékeztet arra, a fővárosban elkövetett bűncselekmények száma 2012-ben volt a legmagasabb, utána viszont folyamatosan csökkent. Tavaly a legnagyobb mértékben – több mint húsz százalékkal – a közterületeken regisztrált bűntettek száma mérséklődött 2014-hez képest. Két esztendeje negyvenöt emberölés jutott a BRFK tudomására, tavaly pedig harminchárom hasonló esetben indított eljárást a fővárosban a rendőrség, ugyanakkor hasonló arányban csökkent a gyilkossági kísérletek száma is.

Csaknem ötszázalékos emelkedést mutat a testi sértések és két százalékot a súlyos testi sértések gyakorisága is. Harmadával, illetve több mint harminc százalékkal esett vissza az autófeltörések, a gépkocsilopások és a lakásbetörések száma.

A tavalyi év egyetlen kiugróan emelkedő bűncselekményfajtája az embercsempészet, amely miatt korábban évente mindössze néhány eljárás indult, 2015-ben, a tömeges illegális bevándorlás kezdete után viszont már ötvenöt esetben kezdett ilyen ügyben vizsgálatot a BRFK.