Krónika

Biztonságos Budapest vízellátása

Az Óbudai Gázgyár mellett vett mintákban rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, de az ivóvízellátást nem fenyegeti veszély

 A Pest Megyei Kormányhivatal és a Fővárosi Vízművek közlése szerint is biztonságos Budapest vízellátása annak ellenére, hogy a Greenpeace által az Óbudai Gázgyár mellett vett mintákban rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből és a rákkeltő benzolból. 

A Greenpeace pénteken közleményben tudatta, hogy októberben mintákat vett a rendkívül alacsony vízállású Duna medréből a volt Óbudai Gázgyár mellett, ahol szennyezett víz szivárgott a talajból a Dunába. 

A mérési eredmények rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből és a rákkeltő benzolból, egyes szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A volt Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként keletkezett szerves vegyületeket, cianidot, arzént és egyéb fémeket tartalmazó gázmasszát a gázgyár területén ásták el illegálisan, és ezzel közel 200 ezer tonnányi földet szennyeztek be. 

A lerakott veszélyes hulladék már évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, és alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. A helyzet jelenleg olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti - írták. 

A szervezet közölte, azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes szerveket, sürgősen hozzák nyilvánosságra a kármentesítési terveket, ütemezéssel, határidőkkel, és a szennyezők felelősségre vonásával.

A Pest Megyei Kormányhivatal közleményben tudatta: az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvízfogyasztását nem veszélyezteti, a főváros ivóvízellátása biztonságos. 

Az elvégzett vizsgálatok szerint a Duna vízhozamához képest - még alacsony vízállás esetén is - a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki - tették hozzá. 

A tájékoztatás szerint pénteken a kormányhivatal, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai ellenőrzést végeztek, hogy eldönthessék, a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés. 

A Fővárosi Vízművek közleményben tudatta: az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel többször vizsgálták a vízminőséget, és vizsgálati eredményeik szerint a vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak, Budapest ivóvízellátása biztonságos, a szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak. 

Mint írták, évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé.

A III. kerület önkormányzat közleményében azt írta, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet. 

Leszögezték, a gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, annak kármentesítése nem az önkormányzat feladata. Hozzátették, az önkormányzat minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de - hívták fel a figyelmet - annak során az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, a felmerülő kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat kell adni.

Az LMP is azonnali beavatkozást sürget az ügyben, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a lakosok egészségét és a főváros vízbázisát fenyegető szennyezettség környezeti kármentesítése érdekében 14 éve nem történt érdemi beavatkozás. A párt részéről Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Gál József fővárosi képviselő és Burján Ferenc III. kerületi önkormányzati képviselő által aláírt közleményben felidézték: a párt már többször jelezte, hogy a helyzet már az ivóvizet fenyegeti. 

A Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet közleményében azt írta, megdöbbentő, hogy "Magyarország legnagyobb folyóját módszeresen mérgezik", észrevétlenül veszélyeztetik a fontos ivóvízbázisokat is. Mint írta, a 2010 előtti városvezetés már elkezdte a kármentesítést, de az elmúlt nyolc évben sem Tarlós István főpolgármester, sem a kormány "nem tett semmit". 

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje közleményében azt írta, felszólítják a kormányt és Tarlós Istvánt, hogy azonnali hatállyal lássanak hozzá a régi Óbudai Gázgyár területének méregtelenítéséhez, állítsák le a kormányzat Várba költöztetését, és a beruházásra fordítandó pénzt költsék a gázgyár területének biztonságossá tételére.