Krónika

Beszámítható a Teréz körúti robbantás vádlottja

P. László apja továbbra is abban bízik, hogy hazaengedik, vagy házi őrizetbe kerülhet a fia, aki ellen az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta

A legújabb elmeorvosi szakvélemény szerint teljesen normális, vagyis büntethető a robbantással vádolt P. László, aki már egy ideje nem vesz részt a tárgyalásokon.

A vádlott családja a héten kapta meg az elmeorvosi vizsgálat eredményét. „Nagyon örülök neki. Az áll ugyanis benne, hogy a fiam teljesen normális, beszámítható, és nem élményszerűen élte meg azt, amit a korábbi vallomásában mondott” – nyilatkozta a 24.hu-nak P. László édesapja.

Ismeretes, a vád szerint a huszonéves éves férfi 2016. szeptember 24-én késő este saját maga által készített bombával, életveszélyesen megsebesített két rendőrjárőrt, egy harmadik ember pedig könnyebben megsérült. P. Lászlót 2016 októberében fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van. Négy hónapnyi hallgatás után, 2017 februárjában részletes beismerő vallomást tett, ám mindezt a vádemelést követően, idén januárban, az első bírósági tárgyaláson visszavonta. A továbbiakban pedig csak a lélekvándorlásról akart értekezni, sőt, márciusban lefeküdt aludni saját tárgyalásán, arra hivatkozva, hogy cellájában nem tud eleget pihenni. Azóta pedig nem vesz részt a tárgyalásokon.

Így már nélküle hallgatták meg Valencsik Ferencet, a Privát Kopó főszerkesztőjét, aki egy lehetséges szerb elkövetőről számolt be, és azt mondta, hogy szerinte biztosan nem egyedül követte el a merényletet P. László. Később lejátszották a Teréz körúti térfigyelő kamerák felvételeit is, de a szakértők ezek alapján nem tudták egyértelműen beazonosítani, hogy P. László látható a felvételeken. A vádlott apja pedig azt hangoztatta, hogy a felvételek egy százhetvenöt centiméteres férfit mutatnak, a fia pedig ennél tíz centivel magasabb. A nyomozók egyébként a mai napig nem találták meg sem a helyszínen, sem a házkutatások során azt a halászsapkát, amelyet az elkövető viselt. Az ügy bizonyítási szakasza júniusban véget ér, ítélet szeptemberben várható.

P. László védője kérvényezte védence szabadlábra helyezését, az apa – aki hetente telefonon beszél a vádlottal – most azt reméli, hogy hazaengedik, vagy legalább házi őrizetbe kerülhet a fia. P. Lászlóra az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztést kért.