Krónika

Bekerített szcientológusok

Csak teherkocsikkal tudták elszállítani a nyomozók a lefoglalt dokumentumokat a sokat kritizált szekta budapesti központjából, ahol tegnap már másfél napja tartott a házkutatás

Nagy mennyiségű iratot szállítottak el tegnap teherautókkal az adóhatóság nyomozói a szcientológusok budapesti székházából, ahol lapzártánk idején már másfél napja tartott a házkutatás. Információink szerint a revizorok a tagok által befizetett összegek sorsára és a szekta általános gazdálkodására is kíváncsiak.

Teherautókkal hordták el tegnap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a lefoglalt bizonyítékokat a szcientológusok budapesti székházából. A Váci úton lévő épület környékén tudósítónk azt tapasztalta, hogy a rendőrség a szerda reggeli razzia után csaknem egy napig tartott házkutatást a központban, a több tucat nyomozó hajnalban hagyta el a helyszínt. Lapzártánk idején már csak a NAV munkatársai voltak az épületben, amelyet szerda reggel óta kordon vesz körül, és a lezárt területre csak a hatóságok dolgozói léphetnek be.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata lapunkkal közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés miatt indított vizsgálatot. A hatóság tegnap még nem hozta nyilvánosságra, hogy az ügynek van-e gyanúsítottja, illetve meghallgattak-e már valakit abban. A sajtószolgálat nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a nyomozók állítólag úgynevezett vallatószobákat és közforgalomban nem engedélyezett hazugságvizsgáló készülékeket találtak a szcientológus központban. Az adóhatóság tegnap szintén nem közölte, hogy a revizorai mit kerestek az épületben, a NAV azt sem hozta nyilvánosságra, hogy ők milyen ügyben nyomoznak, és az összefügg-e a rendőrségi vizsgálattal.

Más forrásból úgy tudjuk, a NAV a szcientológusoknak a gyülekezet tagjaitól érkező befizetésekre, illetve a magát jogosulatlanul egyháznak nevező szervezet általános gazdálkodására is kíváncsiak. A szcientológusok zárkózott közösségként ismertek, tegnap a Váci úti központ környékén számos, a szervezet jelvényeit viselő tagot lehetett látni, amint izgatottan telefonáltak.

A szervezet néhány tucat tagja a hatósági razzia idején demonstrációt tartott a közeli Duna Pláza előtt, ahol emberi jogaik és szabad vallásgyakorlásuk tiszteletben tartását követelték, a rövid felvonuláson nem volt rendbontás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom