Krónika

Bealkonyulhat két kerületben a fülsiketítő száguldozásoknak

Bővülhet az intelligens szupertraffipaxok rendszere, a főváros határain belülre tervezendő berendezések kiszűrhetik a másokat súlyosan veszélyeztető gyorshajtókat

Budapest két, közlekedési szempontból veszélyes helyén, a Duna Pláza környékén és a Szentendrei úton telepítheti a rendőrség a szupertraffipaxok rendszerének első, a városhatáron belül elhelyezendő berendezéseit, amelyektől a kerületek vezetése a halálos, illetve súlyos balesetek számának jelentős csökkenését várja.

Óbuda mellett Angyalföldre kerülhetnek a Közúti Intelligens Kamerahálózat, a VÉDA első olyan fixtelepítésű műszeregységei, amelyek Budapest határán belül ellenőriznék a forgalmat. A városrész lapja, a XIII. Kerületi Hírnök beszámolója szerint az önkormányzat már kezdeményezte a berendezések telepítését a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK), és egyúttal jelezte, hogy a beruházás költségéből legfeljebb nyolcvannyolcmillió forintot magára vállal. A városvezetés azt javasolja a rendőrségnek, hogy a telepített VÉDA a Duna Pláza előtti kereszteződésben, a Babér utca betorkollásánál legyen, mivel ott akár nyolc forgalmi sávot is képes folyamatosan pásztázni. Angyalföld vezetése elsősorban azért tartja fontosnak a szupertraffipaxok felszerelését, mert az Óbudán található Szentendrei úthoz hasonlóan, a Váci út említett szakasza is az illegális gyorsulási versenyek résztvevőinek kedvenc terepe, ezért mindkét környéken az átlagosnál nagyobb a halálos, illetve súlyos sérüléssel járó közúti balesetek száma. A Váci út említett szakaszának közelében élők éjszakánként gyakorta hallhatják a párviadalokra érkező tuningolt autók, illetve nyaranta a motorkerékpárok fülsiketítő robaját. A Duna Pláza előtti széles úton éjjelente a jelzőlámpák sem szabnak gátat a száguldásnak, mert hajnalig sárgán villognak. Emlékezetes, Óbudán a tavasszal két fiatalember veszítette életét hasonló száguldozás miatt, egy másik jármű pedig tönkretette Aquincumban az egyik római kori műemléket.

Angyalföld önkormányzata már felhatalmazta Tóth József polgármestert, hogy legkésőbb május végéig írja alá a beruházásról szóló megállapodást a BRFK-val. A rendőrség feltétele, hogy a kerület fedezze a 130–180 millió forintra becsült összeg felét, s ez Angyalföld említett felajánlását tekintve sikeres együttműködést sejtet.

A BRFK a Váci útra tervezett VÉDA telepítését a Szentendrei útival párhuzamosan oldaná meg. Amennyiben a két önkormányzat elfogadja ezt a feltételt, a szupertraffipaxok jövőre már mindkét helyszínen üzemelhetnek. A beruházástól Angyalföld és Óbuda vezetése is a súlyos, illetve halálos közlekedési balesetek jelentős csökkenését várja.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom