Krónika
Az étel nem a szemetesekbe való
Jobb úgy szervezni a hétköznapjainkat, hogy tudjuk, biztos unokáink jövője
A rendezvény arra az égető gondra reflektál, hogy Európa-szerte évente csaknem 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki 143 milliárd euró értékben. Az interaktív rendezvénnyel az a szervezők célja, hogy beültessék a köztudatba, mennyire szoros a kapcsolat az étkezés és a fenntarthatóság között. Fontosnak tartják, hogy már gyerekkorban rögzüljenek a tudatos étkezési szokások, ami a szülők elkötelezettségét és nyitottságát igényli - mondta el lapunknak Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány vezetője. A koncertek és a meseórák mellett ezért lesz közös ehetőgyurma-készítés a kicsiknek, akik megtanulhatnak fenntartható élelmet is készíteni és a konyhai zöld javakat komposztálni. A felnőttek pedig kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt, ahol dietetikusok oszthatják meg véleményüket a nemrég bevezetett menzareform tükrében a közétkezés állapotáról, változásairól. Gastro-slamet is hallgathatnak és élelmezéssel kapcsolatos előadásokat nézhetnek meg. Budapest mellett Sopronban, Dunaújvárosban, Őriszentpéteren, Zebegényben és Csobánkpusztán zömében olyan vendéglátóhelyeken lesznek az Egyemmeg! programok, amelyek rendelkeznek úgynevezett Fenntartható Étterem minősítéssel.