Krónika

Az egész ország útra kel a hétvégén+VIDEÓ

Országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, ugyanakkor fokozott óvatosságra int a rendőrség és a polgárőrség

Vasárnap a mindenszentek és hétfőn, a halottak napján, valamint az ezt megelőző napokon rendkívüli forgalom várható a fővárosi temetők környékén, ezért a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az idén is rendkívüli, sűrűbben és nagyobb kapacitással közlekedő járatokkal segíti a sírkertek gyorsabb, kényelmesebb megközelítését.

Objektum doboz

 

Rendkívüli és sűrűbben közlekedő járatokkal segíti a BKK a hozzátartozóik, ismerőseik végső nyughelyét meglátogatókat, a nagy gépkocsiforgalom miatt érdemes igénybe venni a tömegközlekedési járatokat – hívta fel a figyelmet a cég a honlapján.

A sírkertekhez közlekedő járatok tegnaptól vasárnap estig a szokásosnál sűrűbben indulnak. A 38B, 158B és 218B jelzésű rendkívüli autóbuszjáratokon első ajtós felszállási rend lesz érvényben. Az utasok – négyszázötven forintért – a járművezetőnél is vásárolhatnak vonaljegyet.

Vasárnap a nappali járatok a munkaszüneti napi, illetve ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza térről induló 28-as, 37-es, valamint a rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, valamint az ideiglenes járatként indított 68B autóbuszt ajánlja az útra kelőknek. Az Új köztemetőtől a 28-as és a 28B villamos szombaton hatperces, vasárnap ötperces követési idővel indul a Blaha Lujza tér, illetve Keleti pályaudvar felé. A rendkívüli 68B buszjárat Kőbánya-Kispest és az Új köztemető között segíti a 68-as busz forgalmát.

A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, ugyanakkor fokozott óvatosságra kéri őket – mondta Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerdán Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A parancsnok azt tanácsolta az autósoknak, hogy figyeljenek oda a temetők, különösen a nagyobb sírkertek környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre, ugyanis nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak majd közlekedni. Az ezredes felhívta a közlekedők figyelmét, hogy az autósok csak a kijelölt parkolóhelyeken álljanak le, aki pedig gyalogosan vagy kerékpárral sötétedés után is úton van, viseljen láthatósági mellényt.

Mindenszentek idején több a tűzeset
A statisztikák szerint mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma – írta szerdai közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A hatóság azt kérte, hogy a temetőbe látogatók csak mécsestartókban gyújtsanak tüzet, és azt a sírtól való távozás előtt oltsák el. Biztonságosan használható a fedővel ellátott kegyeleti mécses, a gyertyát viszont célszerű nem éghető anyagból készült alátétre, illetve olyan helyre rakni, ahol nem dőlhet el. A halloweenkor szokásos töklámpások használata is veszélyes lehet, a tűzeseteket gyakran az okozza, hogy azokat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el. Halottaikra emlékezve sokan a lakásaikban gyújtanak mécsest, gyertyát, amelyeket nem szabad felügyelet nélkül hagyni, aki távozik otthonról, az mindenképpen oltsa el azokat.

Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője felhívta a figyelmet, hogy parkolás után mindenki zárja be az autóját, az utastérből pedig minden csomagot rakjanak el a csomagtartóba vagy vigyék magukkal. Azt javasolta, hogy a temetőkben a kézitáskákat, a kabátot, a hátizsákokat ne hagyják őrizetlenül. Kitért arra, hogy főleg a nagyvárosokban a tömegközlekedés igénybevevői a zsúfolt járműveken fokozottan figyeljenek a zsebtolvajokra.

Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy a polgárőrök a rendőrség stratégiai partnereként a rendőrökkel közösen vagy önállóan látnak el szolgálatot. A polgárőrök elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd.

 

Az egész ország útra kel a hétvégén+VIDEÓOrszágszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, ugyanakkor fokozott ó...

Szerző: Magyar Hírlap2015. október 28.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom