Krónika

Augusztus huszadikával kelnek útra a gólyák

Itthon a vándormadarak elég táplálékot tudnak felhalmozni, mielőtt telelni indulnak, az Ibériai-félszigetre érkezőket azonban nehéz helyzetbe hozza az ott dúló aszály

Míg Báró, a jeladós fehér gólya már augusztus 12-én elindult telelni, fajtársai többsége általában augusztus 20-a környékén szokott útra kelni. A fecskék pedig egy hónappal később, szeptember közepén indulnak.

Magyarországon gyakorlatilag egész évben tart a madárvonulás. A tavaszi júniusban ér véget, de az őszi már júliusban el is kezdődik – magyarázta lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Leginkább látványos része, amikor a legtöbb madarat lehet látni az égen, az pedig szeptember második felétől októberig, illetve március és április között zajlik.
Mivel itthon még csak néhány hete tart a kánikula, és a nyáron elegendő csapadék is volt, nem kell attól tartani, hogy a madarak ne találnának elég táplálékot. Ez azért is fontos, mert mielőtt elindulnának dél felé, két-háromszor annyit esznek, mint általában. Az úgynevezett hiperevés során annyi tartalékot halmoznak föl zsír formájában, hogy rendkívül nagy távolságot tudjanak egy huzamban megtenni.

Ez meglepő módon a verébnél is kisebb termetű énekesmadarakra is igaz, amelyek akár több, mint ezer kilométert is képesek egy nap alatt repülni, míg a gólyák kényelmesebbek, beérik a napi néhány száz kilométerrel is – hangsúlyozta a szóvivő.

A hazai vándormadarakkal ellentétben nehéz helyzetben lehetnek most azok a madarak, amelyek Nyugat- és Észak-Európából az Ibériai-félszigeten keresztül vonulnak. Az ott pusztító aszály, a szélsőséges meleg és bozóttüzek miatt ugyanis nagy területen fordulhat elő, hogy nem találnak elegendő élelmet. Így a Földközi-tenger, majd a Szahara felett átrepülve könnyen elpusztulhatnak.

Itthon az első jeladós fehér gólya, Báró – aki mindig korán érkezik és korán is hagyja el őrhalmi fészkét – már augusztus 12-én megkezdte vonulását Közel-keleti telelőhelye felé. Párjával idén öt fiókát neveltek, közülük az egyik áramütést szenvedett és elpusztult. A töb­biek még július végén elhagyták az Ipoly-völgyet.
A fehér gólya-állomány nagy része viszont általában augusztus 20-án indul el, ilyenkor egy hét alatt kiürül az ország. De mindig vannak olyan próbálkozó egyedek, amelyek a telet is itthon töltik – tette hozzá az egyesület szóvivője. A fecskék indulására pedig csak egy hónap múlva kerül majd sor.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom