Krónika

Anyaghiba okozhatta a hintabalesetet

Hosszas szakértői vizsgálatok tisztázhatják, hogy milyen műszaki jelenség vezethetett a két fiatal életveszélyes, illetve súlyos sérüléséhez szombaton Várpalotán

Nem megfelelő minőségű acél alkatrész miatt törhetett ketté szombaton egy kalapácshinta Várpalotán - mondta el lapunknak a szerkezet tulajdonosa. Az egyik sérült még életveszélyes állapotban van.

Továbbra is válságos állapotban van az a tizennyolc éves fiatalember, aki egy úgynevezett kalapácshintából zuhant ki szombaton Várpalotán, miután a harminchárom méter magas forgó szerkezet egyik karja eddig ismeretlen okból leszakadt. M. Krisztofert jelenleg Győrben ápolják, megérkezése után megműtötték, de egyelőre az orvosok sem tudják, hogy szervezete miképp reagál, ha befejezik a mélyaltatását. A fiú édesanyja több lapnak úgy nyilatkozott, hogy a győri kórház vezetői arról tájékoztatták, fia felépülésére nagyon kicsi az esély. A Várpalotai Napokon bekövetkezett baleset másik sérültje hamarosan elhagyhatja a veszprémi kórházat. Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója tegnap a távirati irodának elmondta: a térdsérülést szenvedett tizennégy éves fiú törését az első napon ellátták, állapota azóta stabil, várhatóan a napokban hazamehet. A hinta meghibásodásakor még egy felnőtt és egy gyermek is megsérült, őket ambuláns ellátás után elengedték.

A történtekben érintett különleges szerkezetet, a Banzai fantázianevű hintát a hosszas helyszíni szemle után vasárnap szétbontották, és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság egyik telepére szállították, hogy az igazságügyi szakértők elvégezhessék rajta a szükséges vizsgálatokat. Az eljárásba valószínűleg külső műszaki szakértőket is bevonnak, és a legkisebb alkatrészig átvizsgálják a szerkezetet, hogy ki lehessen deríteni a történtek okát.

Greznár Attila, az egyebek mellett a Banzai nevű szerkezettel utazó vidámparkot üzemeltető Happy New World nevű cég vezetője lapunknak elmondta, hogy a hinta meghibásodása mögött szerinte anyaghiba, anyagfáradás állhat. A szerkezetet két hónapja állították újra üzembe, miután felújíttatta, és megerősíttette azt. A családi vállalkozás vezetője a helyszíni szemlén úgy tapasztalta, hogy a hidraulikus munkahengereknél elszakadt fém alkatrész törése nem arra az acélfajtára jellemző, mint amilyenből az előírások szerint el kellett volna készíteni. A hasonló szerkezetek veszélyes üzemnek számítanak, így gyártásukkor a legszigorúbb műszaki szabványok alapján ellenőrzik azokat. A Banzai teherbírása eredetileg is akkora volt, hogy a szombati balesetkor fellépő terhelést gond nélkül kibírta volna. Greznár Attila szerint az említett átalakításkor kerülhetett bele az a nem megfelelő acélból készült alkatrész, amely elszakadt. A férfi meglátogatta a kórházban mindkét sérült fiút, és elmondása szerint mindenben együttműködik a hatósági vizsgálatban.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere lapunkkal közölte, hogy megvizsgálják a Várpalotai Napok szolgáltatóival megkötött szerződéseket, az eljárásnak a napokban lehet vége.