Krónika

Alvónak vélt vulkánok törhetnek ki

Új kutatási módszer derítette ki, hogy megvan még a magmás test a harminckétezer éve csendben szunnyadó erdélyi tűzhányó alatt

Az elvi lehetősége megvan annak, hogy újra aktivizálódik az erdélyi Csomád mellett található, rég kialudtnak vélt tűzhányó.

Bár több tízezer éve nem működik, fennáll a lehetősége annak, hogy az erdélyi Csomádnál lévő vulkán valamikor aktivizálódik. Az erről szóló kutatási eredmények más, hasonlóan „aluszékony” vulkánok működését is jellemezhetik – mondta Harangi Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vulkanológiai kutatócsoportjának vezető kutatója az M1 közszolgálati hírcsatorna tegnap reggeli műsorában.

A kutató beszámolója szerint egy általuk kifejlesztett új módszerrel „lenéztek a vulkán alá”, hogy feltárják, mi zajlik a magmakamrában. Mint mondta, munkatársaival kimutatták, hogy létezik még magmás test a csomádi hegy alatt, amely két-háromszázezer éve kezdte meg a működését, és harminckétezer éve tört ki utoljára. A tűzhányó korábbi működésének feltárása rámutatott: korábban is előfordult, hogy több tízezer évi szunnyadás után reaktiválódott. Ekkor friss, magas hőmérsékletű magmának kellett a földfelszín felé nyomulnia, amely felolvasztotta a magmakását, és így már kitörésre alkalmas magma jött létre – magyarázta a kutató.

Harangi Szabolcs hozzáfűzte, a tűzhányó alatt lévő magmás testből nem következik, hogy a közeljövőben kitörne a csomádi vulkán. Egyelőre semmi sem mutat arra, hogy aktivizálódna, ennek pusztán a lehetősége áll fenn. Emellett, mivel nagyjából ismerjük, hogy korábban miképp működött, tudjuk, hogy milyen jelek várhatók abban az esetben, ha kitörni készülne a tűzhányó – hangsúlyozta a kutató.

Harangi Szabolcs a világ vezető vulkanológiai folyóirata, a Journal of Volcanology and Geothermal Research augusztusi számában közlendő kutatási eredmények jelentőségéről azt mondta: sok más, a csomádihoz hasonló vulkán van még a Földön, az itteni kutatási eredmények azokra is érvényesek lehetnek.

A tűzhányókkal foglalkozó szakemberek az utóbbi években hatalmasat fejlődött képalkotási módszereknek köszönhetően több olyan vulkanikus veszélyzónát térképeztek fel világszerte, amelyek - aktivizálódásuk esetén – alapjaiban rengethetnék meg az emberi civilizációt is. Bár ma turistalátványosság, az amerikai Yellowstone parkban lévő gejzírek egy szupervulkán üzenetei, amely kitörése esetén megsemmisítené az Egyesült Államok jelentős részét.