Krónika

Álnév mögé rejtőzhetett a neten a vádlott

A webáruház vezetője személyesen is találkozott a magát Kiss Tibornak nevező vásárlóval, de amikor a bíróságon megmutatták neki P. László fotóját, az nem volt neki ismerős

Tanúkat hallgattak meg és tanúvallomásokat ismertettek a Teréz körúti robbantás ügyében a Fővárosi Törvényszéken. A tegnapi nappal véget ért az elsőfokú bizonyítási eljárás, jövő héten már az ügyészi perbeszéd következik és új ügyvédet kap a vádlott.

Védői kérésre elsőként egy internetes webáruház, az Elektrobot.hu vezetőjét hallgatták meg. Az ügyészség szerint ugyanis Kiss Tibor álnéven innen rendelhetett a bombához használatos távirányítót, vevőmodult és elemeket is P. László, majd 2016. május elején személyesen át is vette a termékeket. A robbantás helyszínén talált távirányító-maradvány viszont nem ebből az internetes üzletből való, legalábbis a tanú szerint ők abban az időszakban pontosan olyat nem, csak hasonló funkciójú eszközt forgalmaztak. Kiderült viszont, hogy a házkutatás során talált dobozok között a vonalkód alapján van olyan, ami tőlük származik. Kalina József bíró a P. Lászlóról a rabosításkor készült fotókat is megmutatta a tanúnak. „Felismeri ezek alapján azt az embert, aki Kiss Tibor néven vásárolt Önöknél?” – kérdezte a bíró. „Ennyi idő távlatából semmit nem mond nekem ez a fotó” – hangsúlyozta a tanú, aki annak ellenére, hogy a nyomozás során tíz-tizenkétszer is kihallgatták, elmondása szerint most először látta ezeket a fotókat. Meghallgattak két homokkomáromi lakost is, akik hatósági tanúként voltak jelen, mikor P. László házát átkutatták a nyomozók. Vallomásukban viszont több mindenben nem jutottak dűlőre, például nem tudták, hogy valójában melyikük volt ott, mikor a robbanóanyagot felrobbantották a házhoz közeli domboldalon.

Mindketten emlékeztek viszont arra, hogy először kulcs híján nem jutottak be a rendőrök a házba. Korábban ezzel kapcsolatban egyszer már vita alakult ki Kovacsics Gábor ügyész és Cseterics Krisztián védő között. Az ügyvéd szerint betörték a ház ablakát, annak ellenére, hogy már volt hozzá kulcsuk. Az ügyész akkor azt mondta, nem volt kulcsuk és a TEK-esek biztonsági okokból törtek be. Végül rengeteg tanú – köztük a robbantás környékén lakók, és dolgozók – vallomásait olvasták fel.

Ismét szó esett a toxikoló­giai vizsgálatról, amihez a védelem és P. László apja is ragaszkodik. Cseterics Krisztián szerint antipszichotikumokkal „teletömték” és emiatt zárkózott be teljesen a vádlott.
„Teljesen alkalmazkodásra képtelenné tették, háromszor vitték el gyógykezelésre, de nem mondták meg, hogy miért. Az ügyéről nem hajlandó beszélni, de tudja, hol tart” – mondta lapunknak a tárgyalás szünetében P. László apja. A toxikológiai vizsgálatot a védelem a Honvédkórházban végeztetné el, miután Zacher Gábort nem engedték be a Venyige utcai börtönbe. Ám erről nem döntött a bíróság, mivel ezt még Cseterics Krisztián kirendelt védő indítványozta, aki felmentését kérte az ügyben. Az ő helyét jövő héttől már új védő, Jován László veszi át, aki az ügyészi perbeszéd után új bizonyítási indítványokkal élhet. A bíró elmondta azt is, hogy a szabadlábra helyezési kérelem elutasításáról szóló iratot nem volt hajlandó átvenni P. László. Hozzátette, a vádlottnak akár a terrorcselekmény előkészületénél súlyosabb bűntett elkövetéséért is felelnie kell.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom