Krónika

Agyon akarta lőni az ügyészt, de megúszhatja a börtönt

Négyen tudták csak megfékezni tavaly márciusban a kiskunhalasi hivatalban lövöldöző férfit, aki a szakértő megállapítása szerint nem épelméjű

Fegyház helyett elmegyógyintézetbe kerülhet az a férfi, aki tavaly márciusban agyon akarta lőni Kiskunhalason a helyi vezető ügyészt, mert az – a vádlott szerint – nem intézkedett kellően a feljelentéseinek vizsgálata során.

Nem beszámítható az a férfi, aki a vádirat szerint másfél éve gépkarabéllyal hatolt be Kiskunhalason a helyi ügyészség és bíróság közös épületébe, azzal a céllal, hogy megölje a vezető ügyészt – hangzott el a terhelt büntetőperének legutóbbi tárgyalásán. A Szegedi Törvényszék tegnap ismertette azt az igazságügyi szakértői véleményt, amelynek megállapításai szerint a terhelt súlyos pszichiátriai betegségben szenved.

Vallomása szerint a negyvennégy éves férfi tavaly márciusban azon háborodott fel, hogy korábban az ügyészségnek küldött számos feljelentését a hatóságok – szerinte – nem vették komolyan, és nem jártak el érdemben az ügyeiben. A férfi egy papírdobozzal érkezett a hivatalba, majd a kötelező csomagátvizsgáláskor a poggyászból katonai gépkarabélyt vett elő. A fegyver tárjában tizennyolc éles lövedék volt, további kétszáznegyvenet pedig a ruházatában rejtett el. A gépkarabélyt a biztonsági őrre szegezte, s az őrt életveszélyesen megfenyegetve, arra utasította, hogy vezesse őt a vezető ügyészhez.
A biztonsági őr elindult a lépcsőn felfelé, a vádlott pedig követte.

A második lépcsőfordulóban utolérte őket a bírósági gondnok, és megpróbálta elvenni a fegyvert a férfitól. Dulakodni kezdtek, eközben a vád szerint a férfi mindvégig a gondnok teste felé próbálta nyomni a fegyver csövét, és több lövést is leadott. A vádlott és a gondnok ezután elesett a lépcsőn, és legurult egy földszinti tárgyalóterem elé. A földön tovább dulakodtak, és a bírósági gondnoknak sikerült kiürítenie a tárból a lőszereket. A történteknek ekkor lett részese két rendőr, akik hivatalosan tartózkodtak a hivatalban, s észlelve a lövéseket és a verekedés hangjait, a biztonsági szolgálat tagjainak segítségére siettek. A rendőrökkel sikerült megfékezni a támadót. Nem a vádlotton, hanem a gondnok lélekjelenlétén múlott, hogy a lövedékek nem sebesítettek meg senkit. A vizsgálat kiderítette: a támadónak ugyan a vezető ügyész megölése volt a célja, de elhatározta, hogy azokkal is végez, akik ebben megpróbálják megakadályozni. A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolják. A Szegedi Törvényszék tegnap eredetileg ítéletet akart hirdetni az ügyben, a szakvélemény alapján azonban a lövöldöző büntetését korlátlanul enyhíteni kell. Ez azt jelenti, hogy nem szabadságvesztést szabnak ki rá, hanem elmegyógyintézeti kényszergyógykezelését rendelheti el a bíróság.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom