Krónika

A világ több mint 1200 állatfaját fenyegeti kihalás

A legnagyobb veszélyben évek óta az emlősök vannak

A világ több mint 1200 állatfaját fenyegeti a kihalás élőhelyeik több mint 90 százalékában - idéz egy új kutatást a The Guardian online kiadása.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai legújabb kutatásukban feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket leginkább fenyegető veszélyeket.

Azt akarták kideríteni, hogy a veszélyeztetett állatok élőhelyének mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői. A PLOS Biology című tudományos lap friss számában közzétett tanulmány azt is feltérképezte, hol vannak a gócpontok, amelyeket leginkább fenyeget a mezőgazdaság, az urbanizáció, az éjszakai fények, a vízi és szárazföldi utak, a vasutak és a népsűrűség.

A kutatás arra is kitért, hol vannak az érintetlen területek, ahogy a fenyegetések elől menedéket találhatnak a fajok. A legnagyobb területű "menedékek" szintén Délkelet-Ázsiában, valamint Amazónia őserdeiben, az Andok egyes részein és a Nyugat-Afrikai Libériában találhatók.  

Aggasztónak ítélték 1237 faj - a vizsgált fajok majdnem negyedének - helyzetét, ezek egyedeinek több mint 90 százalékát sújtják az ismert fenyegetések. A legrosszabb helyzetben 395 faj - a vizsgált fajok 7 százaléka - van, ezeket legalább egy súlyos veszély fenyegeti minden élőhelyén.

A veszélyek leginkább az emlősökre leselkednek, fajaik 52 százalékánál okoztak populációcsökkenést az említett tényezők. A legnagyobb veszélyben évek óta a gorillák, orángutánok, tigrisek és elefántok egyes fajai vannak.

Az emberi tevékenység hatásai a vizsgált szárazföldi fajok 84 százalékát sújtják. A leginkább érintett öt ország Délkelet-Ázsiában van, Malajzia után Brunei és Szingapúr következik a toplistán. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom