Krónika

A legénység felelőtlensége vezetett a tragédiához

A kolumbiában lezuhant gép pilótáját figyelmeztették a problémára

A bolíviai hatóságok előre szóltak a repülési tervet készítő diszpécsernek, hogy a tervezett úthoz nincs elég üzemanyag a hétfőn Kolumbiában lezuhant repülőgépen, de a diszpécser figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést.

A diszpécser később maga is a gépen utazott, és nem élte túl a balesetet. Quispe megtagadta a repülési terv megváltoztatását, annak ellenére, hogy induláskor a Santa Cruz de la Sierra-i repülőtér munkatársa, Celia Castedo figyelmeztette, hogy a repülőgépnek útközben le kellene szállnia tankolni.

"Majd sietünk, ne izgulj" - válaszolta Castedo aggodalmaira a diszpécser az El Deber című bolíviai napilap szerint.

A Lamia bolíviai légitársaság Avro RJ85 típusú repülőgépe november 28-án zuhant le a északnyugat-kolumbiai Medellín közelében fekvő La Unión térségében, a szerencsétlenséget a gép 77 utasa közül hatan élték túl. A repülőn utazott a Copa Sudamericana döntőse, a Chapecoense brazil első osztályú labdarúgócsapat is.

A zuhanás előtt a pilóta, Miguel Quiroga "teljes elektromos meghibásodásra" és üzemanyaghiányra panaszkodott a légiforgalmi irányításnak. A kolumbiai légügyi hatóságok megerősítették, hogy a repülőgép tankja teljesen üres volt a becsapódáskor.

"Elkezdődött a nyomozás, hogy kiderítsük, miért nem volt üzemanyag a gépben" - mondta Freddy Bonilla, a kolumbiai légügyi hatóságok illetékese.

Eközben a bolíviai kormány csütörtökön visszavonta a Lamia működési engedélyét - jelentette be Milton Claros miniszter. Az ország szintén vizsgálja a katasztrófát, ahogy azt is, hogyan kaphatott egyáltalán működési engedélyt a Lamia Air.

Az Avro RJ 85-ös egy tankkal maximum 4 óra 22 percig tud repülni: ez a Santa Cruz de la Sierra és a Medellín közötti útvonal repülési időtartamának felel meg. A pilóták kötelesek a szükségesnél legalább 10 százalékkal több üzemanyagot tankolni - írta szakértőkre hivatkozva az El Deber.

A Lamia igazgatója, Gustavo Vargas a bolíviai televíziónak korábban azt mondta: lehet, hogy a pilóta kihagyott egy újratöltési pontot az ország északi részén, mert az ottani reptér zárva volt, de még mindig tankolhatott volna a kolumbiai fővárosban, Bogotában.

A kolumbiai hatóságok szerint a szerencsétlenség összes halálos áldozatát sikerült azonosítani, és péntekig mindegyikük földi maradványait hazaszállítják. A balesetben a Chapecoense 19 játékosa, 24 tisztségviselője és kísérőik, 21 brazil sportújságíró és a személyzet hét bolíviai, illetve paraguayi tagja vesztette életét.