Krónika

A klímaváltozás az életünk részévé vált

A BME-n tartott előadást az államfő

A környezeti fenntarthatóságra hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott keddi előadásában.

Az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó aktuális kérdésekről szólva Áder János kifejtette: fenntartható fejlődés helyett érdemes lenne inkább környezeti fenntarthatóságról beszélni, és azt a középpontba állítani.
A köztársasági elnök előadásában kitért a légkör szén-dioxid szintjének növekedésére, a légszennyezettségért való felelősségre, a klímaváltozás által okozott szélsőséges időjárási viszonyokra, veszélyekre és természeti katasztrófákra.

Áder-BME
Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról - MTI Fotó: Bruzák Noémi

A környezeti problémák megoldásához nemzetközi összefogásra van szükség - hangsúlyozta Áder János, hozzátéve, hogy a környezeti katasztrófák száma egyre nő, ezek elhárítására és megelőzésére egyszerre kell felkészülni.
A köztársasági elnök elmondta: az 1980 és 2006 közötti adatokat tekintve az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban is csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Jelentős volt viszont a növekedés az ázsiai térségben, ahol Kína a domináns.
Áder János úgy fogalmazott: messze van a világ attól, hogy két Celsius-fokon belül tartsa a globális hőmérséklet-emelkedést, és úgy tűnik, hogy ez reális célként a jövő év végén Párizsban tartandó tárgyalásokon sem tűzhető ki. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a Föld édesvizeit. 
Várhatóan 2050-re 9 milliárdra nő az emberiség létszáma, legalább 60 százalékkal emelkedik az élelmiszerfogyasztás és minimum 20 százalékkal a vízfogyasztás. Ahol elfogy a víz, elfogy az élelem is, és megindul a migráció, illetve a vízhiány miatt háborús konfliktusok veszélye is fenyeget - emelte ki.
Áder János ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nagyon hosszú távon van esély a kedvezőtlen folyamatok megfordítására.
A köztársasági elnök előadásában kiemelte: az éghajlatváltozás hatásai Magyarországon is tapasztalhatók. Példaként említette, hogy a folyók vízszintje korábban soha nem látott módon változik, ezért folytatni kell a Vásárhelyi Tervet.
A klímaváltozás hatásai az életünk részévé válnak, erre fel kell készülnünk - fogalmazott. 

Forrás: MTI