Krónika

A hajdan szép Corvin megújulásra vár

Most alumínium borítja az egykoron az egész világon csodált nagyáruházat

Kilencven éve ezen a napon nyitotta meg kapuit Budapesten, a Blaha Lujza téren Közép-Európa első és egyben legnagyobb üzletközpontja, a Corvin Áruház.

Ma az alumíniummal borított épület láttán könnyen feledésbe merülhet az 1926-ban első nyugati típusú nagyáruházként nyílt gigantikus építészeti csoda. Az impozáns, klasszicizáló, oldalhomlokzatait tekintve az art deco jegyeit is magán viselő nagyáruház Reiss Zoltán tevei alapján egymillió korona költséggel épült fel. A díszítést és a belső tereket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették. Korabeli beszámolók szerint az áruházba lépve fény, világosság és ragyogás áradt mindenfelől. A mára fogalommá vált áruház új fejezetet nyitott a kereskedelmi életben: a hagyományos boltok mellett, mint a kalapszalon, méteráruüzlet, helyet adott étteremnek, kávéháznak, vasúti menetjegyirodának, gyorsfényképészetnek, szőnyegboltnak, színházjegyeket árusító kioszknak is. Hat évvel a nyitás után itt helyezték üzembe Magyarország első mozgólépcsőjét. A főváros központi helyén fekvő újszerű épület üzletei a vidékről feljáró tehetős emberektől a gazdag budai polgárokon át az arisztokráciáig, minden társadalmi réteg igényeit kielégítették. A második világháború kevés kárt okozott az épületben, azonban az 1948-ban államosított pláza főhomlokzata 1956-ban komoly károkat szenvedett. A további amortizáció kiküszöbölésére 1966-ban meglehetősen otromba álmennyezettel fedték le a főhomlokzatot, amely 2003-ban miniszteri rendelettel védettséget kapott. A ma Skála Corvin Áruház nevet viselő üzletközpont 1992 óta magánkézben van, de a szocialista emlékeket idéző épületegyüttes rekonstrukciója még várat magára. A Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája lapunknak elmondta: a Blaha Lujza tér felújítására vonatkozóan megvannak az elképzelések és a tervek. Ugyanakkor a híres józsefvárosi áruház megújulása a pénzügyi alapok biztosításán túl összehangolt munkát igényel, lévén a tér fővárosi területhez tartozik, míg a Corvin magántulajdonban van.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom