Krónika

A gyermekek elleni erőszakra figyelmeztet az UNICEF

A jelentés szerint a szexuális erőszakot a világon nagyjából minden tizedik lány megtapasztalta már életében

A gyermekek és fiatalok közvetlen környezetükben "ijesztő" mértékben ki vannak téve a "testi, szexuális és lelki visszaéléseknek" - hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében az UNICEF.

Anthony Lake, az ENSZ Gyermekalapjának igazgatója csütörtökön kiadott közleményében azt kérte, hogy az emberek vegyék tudomásul a valóságot a statisztikák mögött. A jelentés 190 országban vizsgálta a gyerekek ellen családtagok, szomszédok, barátok és iskolatársak által elkövetett erőszakot. A kijózanító eredmény a következő: az a fajta felfogás, hogy a gyerekekkel szembeni erőszak jogosnak tekinthető, hallgatólagosan elfogadható és ártalmatlan, széles körben elterjedt, mégpedig az egész világon.

Jelenleg mintegy 40 országban van érvényben olyan törvény, amely tiltja a nevelésben az erőszak alkalmazását.

A dokumentum szerint tíz felnőttből három úgy véli, hogy a testi fenyítés hozzátartozik a neveléshez. Ez a nézet elsősorban az alacsonyabb végzettségű szülőkre és a nagyon szegény családokon belül jellemző. A következmények azonban egy életen át megmaradnak - figyelmeztetett azUNICEF. A szervezet szerint ugyanis azok a gyerekek, akik erőszak uralta környezetben nőnek fel, konfliktushelyzetekben később maguk is gyakran alkalmazzák az otthon tanult stratégiát. 

Minden tizedik lányt bántalmaztak már

A jelentés szerint a szexuális erőszakot a világon nagyjából minden tizedik lány megtapasztalta már életében. Az elkövető a legtöbb esetben a lánygyermek nevelői vagy a barátok közül kerül ki. Miközben a jelenséget gyakran a szegény vagy válság sújtotta országokkal kapcsolatban említik, az az iparilag fejlett államokban is elterjedt - mutatott rá az UNICEF. A becslések szerint a világon csaknem minden harmadik, 15 és 19 év közötti lány érzelmi, testi vagy szexuális visszaélést szenved el párkapcsolatában. Az ebbe a korcsoportba tartozó lányoknak a fele gondolja azt, hogy a férjnek vagy a társnak bizonyos körülmények között joga van a nőt megverni.

A gyermekek és fiatalok elleni halálos kimenetelű erőszak tekintetében a latin-amerikai és karibi, valamint a nyugat-afrikai országok emelkednek ki. Világszerte mintegy 95 ezer húsz év alatti gyermeket és fiatalt öltek meg 2012-ben, többségüket az elmaradott és a fejlődő államokban.

 

Forrás: AFP, MTI