Krónika

A folyadékpótlást nem lehet megspórolni a meleg napokon

Szervezetünk hőleadással védekezik a kánikulában, ez a folyamat azonban rendkívülnehézzé válik egy negyven-ötven fokra felforrósodott autó utasterében

A gyerekeknek, az időseknek, illetve a keringési gondokkal küszködőknek okoz leginkább nehézséget a hőség. Amerikai kutatók azt is kiszámolták, hogy még egy árnyékban parkoló autó is olyannyira át tud forrósodni, hogy súlyosan veszélyezteti a felelőtlenül benne hagyott kisgyerekek egészségét.

Ma, a tavasz utolsó napján az év eddigi legmelegebb napjával kell számolni az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, sőt, a továbbiakban egyre szárazabb és forróbb levegő érkezik fölénk. Egy-egy hirtelen jövő, nyáriasan meleg napot meg kell különböztetni attól, amikor hosszan, tartósan fennáll a hőség. Amikor még éjszaka sem hűl le a levegő, az jobban megterheli a szervezetet – magyarázta lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A rizikócsoportok, azaz a leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak a gyerekek, az idősek és a keringési betegséggel küzdők. A meleg ellen a szervezet hőleadással védekezik, ehhez viszont nagyon fontos a folyadék- és sópótlás, ugyanis izzadáskor sót is veszítünk.

Aki teheti, az erős UV-sugárzás miatt dél és délután három óra között ne menjen a napra – hívta fel a figyelmet Póta György. „Az elmúlt tizenöt évben napszúrást kapott csecsemővel nem találkoztam, viszont a nagyobb gyerekeknél rendszeresen vannak ilyen esetek” – hangsúlyozta az elnök. Az időseknél is nagy a kockázat, ugyanis túlnyomó többségük valamilyen keringési beteg, a meleg, valamint a folyadékhiány a keringést terheli. Nehezebben lesznek rosszul, de nehezebben is kerülnek újra egyensúlyba.

Szinte minden nyáron lehet hallani olyan történeteket, amikor bevásárlóközpont parkolójában autóba zárva hagynak gyereket. Sokszor arra hivatkozva, hogy aludt a gyerek, és nem akarták felébreszteni. Ezzel viszont életveszélyes helyzetet teremtenek, ugyanis ilyenkor fokozottan nehéz a hőleadás – magyarázta a gyermekorvos.

Az Egyesült Államokban évente átlagosan harminchét gyerek hal meg emiatt. Amerikai kutatók szerint – akik 35 Celsius-fokos vagy annál melegebb nyári napokon teszteltek különböző típusú autókat – egy napon parkoló járműben egy órán belül átlagosan 46,7 fokos fullasztó hőség alakul ki. Sőt, a műszerfal a 69,4, a kormány az 52,7, az ülések pedig az 50,5 fokot is elérhetik. Amikor árnyékban állt a jármű, akkor átlagosan 37,7 fokot mértek benne. Egy kétéves gyermek előbbi esetben egy, utóbbi körülmények közt pedig két óra alatt hőgutát kap, az pedig agykárosodáshoz, súlyos esetben halálhoz vezethet.