Krónika

A calabriai maffia kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe Európában és Dél-Amerikában

Német rendőri vezető: fájdalmas darázscsípést sikerült okozni a maffiának

Az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt 'Ndrangheta kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe összehangolt műveletek keretében Európában és Dél-Amerikában - jelentette be szerdán az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve (Eurojust).

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, illetve több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre. Fred Westerbeke holland főügyész arról számolt be, hogy a rendőrök nagyjából kétmillió eurót, közel négy tonna kokaint és 140 kilogramm ecstayst, továbbá autókat és egyéb tárgyakat foglaltak le.

Összesen 84 embert vettek őrizetbe: Olaszországban 41-et, Németországban 21-et, Belgiumban 14-et, Hollandiában ötöt, Luxemburgban kettőt, Suriname-ban egyet. Az őrizetbe vetteket egyebek mellett bűnszervezetben való részvétellel, drogcsempészettel, pénzmosással, megvesztegetéssel, valamint erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítják.

A németországi rajtaütésekben a szövetségi bűnügyi hivatal 240 munkatársát és a rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat az érintett tartományok több száz rendőre támogatja. "Világos üzenetet küldtünk az európai szervezett bűnözői csoportoknak. Nem csak ők képesek határokon átívelő működésre, hanem a hatóságok is" - mondta a Eurojust egyik magas rangú vezetője, Filippo Spiezia.

Wil van Gemert, az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a történtek a nemzetközi együttműködés fontosságát mutatják, és közölte, hogy a most begyűjtött adatok újabb nyomozásokhoz fognak vezetni.

Federico Cafiero De Raho olasz maffiaellenes főügyész ugyanakkor figyelmeztetett, ez az akció nem okozott jelentős károkat a 'Ndrangheta számára, ezreket kellene letartóztatni és eurómilliárdokat lefoglalni. A 'Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.

Német rendőri vezető: Fájdalmas darázscsípést sikerült okozni a maffiának

Európai összefogással "fájdalmas darázscsípést" sikerült okozni az olasz maffia calabriai ágának, a 'Ndranghetának - értékelte a Pollino fedőnevű nemzetközi akció szerdai eredményeit a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) alelnöke.

Peter Henzler a BKA wiesbadeni központjában tartott tájékoztatóján ismertette, hogy Németországban eljárás alá vonták a 'Ndrangheta 47 feltételezett tagját, elfogatóparancs alapján előzetes letartóztatásba helyeztek 14 gyanúsítottat, az ország 65 pontján tartott házkutatásokon pedig lefoglaltak a többi között nagy összegben készpénzt és autókat, amelyeket feltételezhetően kábítószer szállítására használtak.

Elmondta: a maffia valamennyi ágát együttvéve az olaszországi szervezett bűnözői csoportok mintegy 600 németországi tagját tartják számon. Jellemzően gazdasági bevándorlóként telepedtek meg Németországban. Legnagyobb részük a 'Ndranghetához, további meghatározó csoportjaik a szicíliai Cosa Nostrához és a nápolyi Camorrához tartoznak.

Kiemelte: a maffia kiterjedt nemzetközi hálózatának egészét tekintve a Pollino csupán "darázscsípés", de annak alapján, hogy a Németországban élő 600 maffiózó közül majdnem 50-et sikerült eljárás alá vonni, a művelet "fájdalmas darázscsípés". A művelet kiindulópontja az utóbbi évtizedek szabású németországi maffialeszámolása, egy 2007-es duisburgi vérengzés, amelyben meghalt hat olasz állampolgár. 

A Ndranghetához tartozó klánok közül kettő, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával összefüggő hatos gyilkosság ügyében indított nyomozás révén szervezetten folytatott - kokainra összpontosító - kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és külföldi szervezett bűnözői csoportban fenntartott tagság gyanújával sikerült eljárás alá vonni a 47 feltételezett németországi olasz maffiózót. Az eljárást nagyban megnehezítette, hogy a feltételezett bűnözők rendkívül magas technikai színvonalú rejtett kommunikációval tartották a kapcsolatot egymással - mondta a BKA alelnöke.

Peter Henzler hangsúlyozta: a határokon átívelő tevékenységet folytató maffiával csak nemzetközi rendőri és igazságügyi összefogással lehet felvenni a harcot. Ennek sikeres példája a Pollino művelet, amelynek során Európában mintegy négy tonna kokaint és jelentős mennyiségű MDMA-t - metiléndioxi-metamfetamin, ismertebb nevén ecstasy - foglaltak le.

Az eljárás németországi részében a többi között feltárták, hogy a 'Ndrangheta becsempészett az országba 490 kilogramm kokaint, és ingatlanok, egyebek mellett vendéglők adásvételével igyekezett legalizálni a kábítószer-kereskedésből származó bevételét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom