Krónika

A Trump-kormány korlátozza a menedékkérelem lehetőségét

Az új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátusra

Szigorítja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét a Trump-kormány. A csütörtökön ismertetett új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátusra - derül ki az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közös nyilatkozatából.

A napokon belül hatályba lépő új rendelkezés értelmében csak az adhat be menedékkérelmet, aki a hivatalos határátkelők egyikénél lépi át az ország déli határát.

"Menekültügyi rendszerünk az indokolatlan menedékkérelmek terhét nyögi, ami aránytalan terhet ró az államra, s ezért azok, akik valóban megérdemlik, nem tudnak elég gyorsan menekültstátushoz jutni" - indokolta a döntést a belbiztonsági tárca.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a cél a hivatalos határátkelők felé terelni a menedékkérőket, mert ott a hatóságok jobban fel vannak készülve arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a menedékkérelmeket.

Jogvédők szerint ugyanakkor az új szabály jogsértően korlátozza a menedékkérelem jogát.

"A törvény külön kiemeli, hogy bárki nyújthat be menedékkérelmet, függetlenül attól, hogy hivatalos átkelőn lépett-e be az országba. Ezt nem lehet ügynökségi, vagy elnöki rendelettel megkerülni" - fogalmazott Omar Jadwat, az Amerikai Polgári Jogi Unió bevándorlók jogaival foglalkozó projektjének igazgatója.

Buszokat követelnek az Egyesült Államok felé igyekvők

Buszokat követelnek a Mexikóvárosban várakozó közép-amerikai migránskaraván tagjai, hogy az Egyesült Államok határához szállítsák őket - közölték képviselőik csütörtökön.

 A mintegy ötezer fő jelenleg egy Mexikóvárostól délre fekvő stadionban várakozik. Nagyjából kétszáz képviselőjük csütörtökön három órát gyalogolt, hogy felkeressék az ENSZ mexikóvárosi irodáját, hogy buszokat követeljenek az embereknek. Arra hivatkoznak, hogy az út hátralévő része túl veszélyes, és túl hideg is van, hogy gyalogoljanak vagy stoppoljanak.

Az ENSZ-iroda zárva volt, de a karaván néhány koordinátorát fogadták az ENSZ illetékesei, akik most is tárgyalnak velük.

"Ez humanitárius válság, és őket egyáltalán nem érdekli" - hangoztatta a karaván egyik koordinátora az ENSZ irodájánál.

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 embert regisztráltak, közülük 1726 gyerek, 310 öt éven aluli. Többségük a hatóságok szerint elutasította Mexikó ajánlatát, hogy maradjanak az országban, és csak kevesen voltak hajlandóak hazatérni. A karaván döntő többsége Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

 Mexikóváros körülbelül 1000 kilométerre fekszik az amerikai határ legközelebbi pontjától, a texasi McAllentől. Ennek ellenére tavasszal egy másik karaván inkább a még messzebb lévő Tijuana felé indult, hogy Kaliforniában lépjen be az Egyesült Államokba. Ők nagyjából 200-an maradtak, mire a határhoz értek.

UNHCR: az Egyesült Államok köteles biztosítani a menedékkérelem lehetőségét a menekültek számára 

Az Egyesült Államoknak - szerződéses kötelezettségeivel összhangban - biztosítania kell az erőszak és üldöztetés elől menekülők számára , hogy haladéktalanul és fennakadás nélkül menedékkérelemért folyamodhassanak - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken Genfben, alig néhány órákkal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról.

Az elnöki döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket. 

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben.

Az UNHCR szerint a Közép-Amerikában úton lévő emberek " az életüket veszélyeztető erőszak és üldöztetés elől menekülnek, s nemzetközi védelemre szorulnak. "

 "Az UNHCR minden országtól, így az Egyesült Államoktól is elvárja, hogy biztosítsa a menekülteket megillető védelemre és humanitárius segítségre szoruló emberek számára, hogy a menekültek jogállásáról rendelkező 1967-es jegyzőkönyv értelmében haladéktalanul és fennakadások nélkül igénybe vehessék mind a védelmet, mind a segítséget - hangsúlyozta a világszervezet főbiztossága, utalva a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvére is. 

Az UNHCR emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijelölt amerikai határátkelőhelyeken huzamosabb ideje nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás a menekültek fogadására, ami komoly késedelmeket okoz, számos kétségbeesett menedékkérőt embercsempészek kezei közé kényszerít, illetve illegális határátlépésre sarkall.

"A nemzetbiztonság és a menekültek emberséges fogadása nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő tényező g" - fűzte hozzá az UNHCR.

"Egy tökéletes és kiszámítható világban a menedékkérőknek a határon kellene jelentkezniük és védelemért folyamodniuk. A tényleges helyzet azonban összetett, , strukturált szervezést és méltó befogadóképességet igényel" - fogalmazott a főbiztosság.

Jelenleg több migránskaraván is az Egyesült Államok határa felé tart, a legnagyobb csoport, mintegy ötezer főt számlál.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom